Агро дроновете ли са бъдещето на селското стопанство? Говори Даниел Стефанов от „Адроном“

Разговаряме с Даниел Стефанов, агроном и създател на “Адроном” ЕООД. Компанията предлага услуги за използване на дронове в селското стопанство. Всичко интересно от света на агро дроновете, тяхното приложение днес и предимствата им ще научим от разговора, който можете да прочетете в следващите редове. 

Каква е основната Ви мотивация, която стои зад създаването на АДРОНОМ?

Зад всеки бизнес стои решението на даден казус или проблем. АДРОНОМ бе създаден да помага на земеделците в провеждането на мероприятията от растителната защита на стопанствата, замествайки до известна степен постепенно изчезващата селскостопанска авиация.

Искахме да създадем по-добра, по-гъвкава, по-ефективна, по-достъпна услуга. И мисля, че успяхме да го направим.

Как всъщност решихте да започнете подобен бизнес в България? 

Преди това съм се занимавал друг бизнес. В началото на моя трудов път известно време работих при арендатор, а след това в един от големите български фондове за инвестиция и управление на земеделска земя. 

По време на работата ми там се запознах с бившите ми съдружници, които имат агенция за недвижими имоти, ориентирана предимно към търговия на земеделска земя и от години са имали идеята да купуват, управляват и обработват гори. Бяхме си направили своеобразно частно горско предприятие. В един момент обаче аз спрях да вярвам в идеята и излязох от този бизнес. 

агро дронове

Междувременно продължавам да се занимавам с покупка и управление на земя, но все по-малко, защото и там доста се изкривиха пазарите покрай коронавируса и войната в Украйна. От това ми занимание имам контакт с много арендатори, което ми помага в сегашния ми бизнес.

В края на миналата година бях на среща при един земеделец. Разказа как са си купили дрон, че се занимават със семепроизводство и там всички пръскания трябва да се провеждат навреме. Бяха много доволни от дрона, но не бяха доволни от поддръжката му. И на мен ми стана интересно какви са тези дронове, кой ги внася и предлага в България. 

И така се спрях на марката XAG, на която НИК Електроникс са официален представител за България. Фирмата разполага с доста голям екип и винаги са реагирали супер адекватно и навременно.

Трудно ли ви беше да се научите да управлявате дрона? Колко време ви отне?

Ами всъщност първия ден от фирмата, от която го закупих, дойдоха с мен. На втория и на третия ден доста често се чувахме по телефона, но реално още на втория ден започнах сам да се справям, следвайки стъпките, които ми бяха обяснили по време на обучението. Така полека-лека нещата започнаха да се случват.

Не е толкова трудно, но трябва да се внимава. Важно е да настроиш самия дрон правилно, спрямо полето, което ще се пръска, да се съобрази има ли някакви наклони, стълбове, дървета или други препятствия. 

Когато ти си земеделски стопанин и летиш над своите полета, със сигурност си ги познаваш най-добре, но при мен в доста случаи полетата са напълно нови и непознати.

В цяла България ли предоставяте услугата си, или само в определен район? 

В цяла България. Не се ограничавам до определен район. 

Иновация или по-скоро необходимост е използването на дронове в селското стопанство днес? 

Ако трябваше да отговоря на въпроса преди 4-5 години, щях да кажа, че е иновация, но от дистанцията на времето сега ще отговоря, че вече е необходимост. 

Технологията се е развила много, дроновете днес са много надеждни. Отличават се с голяма производителност и дават чудесни резултати в растителната защита. Такива са впечатленията и на всяко едно стопанство, което ни се е доверило.

агро дрон

Срещате ли предизвикателства, работейки с иновативна технология? 

Едно от най-големите предизвикателства е това да убедя земеделците, че малките норми, с които пръскаме, не са проблем. 

За мен е важно да им покажа, че дроновете могат да се справят добре, както на големи площи, така и на по-малки. Технологията на дроновете е достатъчно добра, за да може да се използва масово.

Дронът пръска с много концентриран разтвор. Дюзите му пулверизират разтвора, а перките чрез центробежната сила, която създават, успяват да нанесат препаратите равномерно върху растенията.

Така се получава едно добро „опръскване“ навсякъде, което много лесно и бързо прониква в растенията. Важно е да отбележим, че по този начин не се мачкат и растенията.

Препаратът, с който се обработват посевите, на място ли се слага в дрона? 

Да, дронът разполага с два резервоара. Препаратите и водата се предоставят от клиентите и ние ги смесваме и започваме обработката с дрон. 

Каква е визията Ви за бъдещето на земеделието?

Визията ми е за едно високотехнологично земеделие, което залага на нови прецизни автономни машини, все по-широка употреба на изкуствен интелект, цялостни софтуерни решения за стопанствата и най-вече дронове.

Бъдещето на растителната защита в стопанствата не само у нас, но и по целия свят, ще принадлежи на дроновете.

В контекста на иновациите и технологичния напредък каква е ролята на дроновете за напредъка в земеделието? 

С всяка изминала година в земеделието става все по-трудно, производствените разходи се увеличават, цената на продукцията варира с големи амплитуди, климатичните условия са все по-тежки.

Земеделците са изправени пред сериозни проблеми за решаване и една част от тях са свързани с оптимизация на процесите и разходите в стопанството.

АДРОНОМ им предоставя високотехнологична услуга с голяма производителност, голяма прецизност (до 2 см отклонение, благодарение на RTK станция), лесен достъп до труднодостъпни места (между стълбове, дървета) или полета с тежки наклони.

Но най-голямото преимущество се състои в това, че не се мачкат културите, което дава допълнителен добив (между 5-7%), който стопаните традиционно губят с наземната техника. 

агро дрон

Споделете своите знания и опит в кариерата си и инвестирането в земеделска  земя у нас и как те влияят на бизнеса Ви с АДРОНОМ ЕООД? 

От 2008 г. насам съм пряко свързан със земеделието и случващите се процеси в него. Мога да кажа смело, че това е моето призвание, моята страст и моето бъдеще. 

През всичките тези години общувам ежедневно със земеделци и знам всички техни проблеми. Това ми дава възможност да се срещам с много стопани, да им споделям и предлагам нашите услуги. Изградените през годините отношения на доверие и взаимно уважение ми помагат при прилагането на услугите, предлагани от АДРОНОМ. 

Има ли и ако да – какви са предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени по пътя към увеличаване на продуктивността и устойчивостта на земеделските стопани с използването на дронове? 

В България използването на агро дроновете все още не е добре развито. Тепърва предстои масовото им навлизане в стопанствата. От една страна, пречка е недоверието на стопаните поради малките норми на вода, с които се пръска, от друга – липсата на оператори на дронове.

Технологията на дроновете вече е достатъчно добра, но като всяко ново нещо си има период на приемане и адаптация. Процесът вече е започнал и АДРОНОМ спомага за по-бързата му реализация.

Кое е най-голямото Ви постижение или удовлетворение, свързано с работата Ви в сектора и конкретно с бизнеса Ви? 

Най-голямото ми постижение е, че през изминалата година успях да достигна до много и различни по големина стопанства и доказах, че дроновете са ценен ресурс, който могат да използват.

Всички бяха и изненадани и много доволни от добрите резултати, което пък доведе и до най-голямото ми удовлетворение – положителната обратна връзка и препоръките, които ми направиха към други техни колеги. 

Бихте ли споделили съвети и насоки на младите предприемачи, които планират да стартират бизнес в областта на земеделието и иновациите? 

Бих желал да им кажа, че българското земеделие има нужда от млади и предприемчиви хора. То ще продължи да се развива, да става все по-модерно, по-технологично и по-иновативно. Да са смели, да преследват мечтите си и да не забравят, че пътят към успеха е свързан с много труд и постоянство.

Какви са плановете ви за бъдещето на АДРОНОМ? Как виждате развитието на компанията през следващите години? 

Планирам да разширя екипа, да закупим още дронове и така да покрием по-лесно цялата страна, като в същото време продължим да предлагаме качествена услуга на земеделските стопани у нас.

Обмислям и варианти за допълнителни услуги с мултиспектрални дронове, които да оптимизират процесите на растителната защита в стопанствата.

Какви са вашите послания към земеделската общност в България? 

Моето послание към българската земеделска общност е преди всичко да бъдат единни и да си помагат, така по-лесно се преодоляват трудностите, пред които ежедневно са изправени.

Да има приемственост между поколенията, защото младите има много какво да научат от техните по-опитни колеги, а младите земеделци пък да им помагат по-лесно да внедряват иновации в стопанствата.

И не на последно място: да има различни по мащаб агро форуми, на които да се споделят добри земеделски практики и идеи – това движи целия земеделски отрасъл напред. 

Интервю на Станислава Симидчийска, Любомир Петров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *