Можем ли да храним кокошките с хляб?

Имаше практика преди години, когато стопаните не се свеняха да хранят своите домашни птици и животни с хляб. Тогава и самият хляб бе далеч по-евтин, което позволяваше да се купува в голямо количество, а част от него отиваше за животните. И днес обаче тази практика се среща. Дори когато говорим за трохите, останали след обяд или вечеря – стопаните предпочитат да ги дадат на кокошките, вместо да го изхвърлят.

Могат ли обаче кокошките да ядат хляб и дали това всъщност е здравословно или вредно за тях? Нужно е да си зададем този въпрос, тъй като в случая говорим за наистина масова практика, включително в България.

Хляб за кокошките – за или против?

Да започнем оттам, че от хляба има ползи, които са очевидни и не могат да бъдат пренебрегнати. Хлябът е продукт с висока стойност на калориите и по-конкретно на въглехидратите – до 47-48%, докато протеинът достига между 8.5 и 10.5%.

Имайки предвид, че в основата на диетата са зърнените смеси, то може да се каже, че хлябът може да послужи като някакъв вид заместител в случая. Този тип фураж има висока хранителна стойност, а пилетата получават високи нива на енергия. Това е от съществена важност през зимата, когато някаква част от фуража се изполва за запазване на температурата.

Все пак трябва да отбележим очевидното – хлябът не е равно на зърно. В него има съдържание на продукти като мая, захар и евентуални други налични. Когато има печене с мая, тогава се стига до ферментация в стомаха и червата, което от своя страна влошава храносмилането. Дори може да се стигне до диария.

Трябва да поговорим и за солта, която кокошките получават с хляба. В случая тя може да се определи като излишна в случаите, когато пилето консумира комбиниран фураж – той така или иначе вече съдържа готварска сол.

кокошки
Можем ли да храним кокошките с хляб?

Стигаме и до захарта, където вече можем да бъдем категорични – тя е вредна за здравето на пилетата и определено не се препоръчва. Захарта сгъстява кръвта на кокошките, като в някои случаи това може да доведе дори до смърт. Освен това, захарта ускорява процесите на ферментация, което изиграва лоша роля за храносмилането на птиците.

Експертите казват, че никак не е желателно да храните домашните птици с пресен хляб. След като е кълван, пресният хляб престоява в стомаха на пилето, където под въздействието на стомашните сокове се размеква. Тук мократа троха увеличава размера си, като може да се стигне до слепване в бучка, което запушва гушата на пилето. Оттук се стига до притискане на трахеята и се затруднява дишането. Последиците могат да бъдат фатални, защото пилетата не могат да се отърват сами от проблема без външна намеса.

Важни съвети относно даването на хляб на кокошките

Даваме ви няколко важни съвета, що се отнася до това кога и как можем да даваме хляб на своите кокошки.

  • Ако ще използвате сухари, първо ги накиснете за няколко часа, за да могат да се наситят с вода. Но не го правете за цяла нощ, тъй като може да се стигне до ферментация, а от своя страна – това да доведе до диария.
  • Черен хляб – ако ръжният хляб е по-полезен за хората, то при кокошките е различно. При ръжта се забелязва по-кисел вкус, а процесът на ферментация е по-бърз при смилането му. Налично е и по-високо съдържание на сол и захар.
  • Ръжени крекери – могат да се дават с накисване във вода или бульон, като се добавя в малки количества към зеленчуковата смес.
  • Под никаква форма не давайте на кокошките продукти като кифли, пайтове, бисквити, торти и всичко останало от подобен тип. При тях съдържанието на захар е твърде високо.
  • Хляб с плесен – също избягвайте да го давате на пилетата. Някои стопани смятат, че мухълът е здравословен източник на пеницилин, но самото създаване на пеницилин включва процеси, които е невъзможно да се извършат в домашна обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *