Една крава ни струва 10 хиляди на година, а „дава“ само 6 хиляди?

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров коментира доколко е рентабилно да отглеждаш едър добитък у нас.

Зоров бе гост в ефира на Euronews и сподели наблюдения, че гледането на една крава изисква инвестиция от около 25 и 28 лева на ден. В същото време за 365 дни от годината това прави между 8500 и 8600 лева. Когато добавим и останалите разходи по отглеждането на животното, сумата набъбва на 10 000 лева на година за един брой крава.

Така Зоров коментира покачването на цените на млечните продукти, което се забелязва от известно време на българския пазар. Той е на мнение, че много хора критикуват млекопроизводителите, но в същото време тази професия изисква огромни инвестиции. Той отбеляза, че се забелязва и сериозен проблем с липсата на кадри, тъй като повечето хора не желаят да работят нещо подобно.

В ефира на Euronews Димитър Зоров сподели: „Пет тона да дава, шест тона – такива почти нямаме, по един лев литъра прави шест хиляди лева. А другите четири хиляди – кой ще ги компенсира? И тук няма амортизация, кредити, инвестиции и т.н. Ние говорим за преки чисти разходи – храна, човешки труд и ток, допълни той. Ще стигнем до период, в който потребителят няма да има какво да консумира. И това не са приказки на селския мегдан. Всеки иска да работи в офис, на чистичко – никой не иска да работи сред, ще извинявате за израза, сред лайната. И да взема по-малко от една чистачка“.

Зоров добави: „И като говорят да се вдигат заплатите, и да стават конкурентни, и да не ходят хората в чужбина, потребителят трябва да разбере, че това е свързано. Ако сега кашкавалът струва 25 лева, трябва да стане 30 лева.“

Той коментира още: „Внушение е, че цената на газа пада, а на продуктите – не. Защото на газа ще му хванете цената, колкото е била в края на 2021 година – 30 лева. Сега е 120 лева. Не трябва да хващаме пиковата цена, когато е била 400 лева и да казваме, че пада, а да сравняваме сравними неща“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *