Домати и техните най-полезни свойства

Ботаниката твърди, че любимите ни домати са плод, но кулинарията ги отнася към зеленчуците. Те са не само предпочитана съставка в повечето салати, но и чудесно средство за приготвяне на сосове и други гастрономически изкушения. Освен че са вкусни обаче, те са и много полезни. Нека видим защо.

Доматите са богати на фибри, витамини и минерали. Те са един от добрите източници на витамини A, B6 и K, както и на фолиева киселина, тиамин, калий, манган, магнезий, фосфор и мед.

Твърди се, че един домат е достатъчен, за да ви осигури 40% от дневната доза витамин C. Той е особено важен за здравето ни, най-вече поради антиоксидантните си свойства. Калият в доматите пък се грижи за нервната система, а желязото – за доброто кръвообращение.

Прочетете още: Подхранване на домати: полезни съвети

Според лекарите, доматите подобряват и работата на сърцето. Те намаляват кръвното налягане, а това отново се дължи на калия.

И това далеч не е всичко: комбинираното действие на желязо и витамин C синтезират хемоглобина и формират нови червени кръвни клетки, като така предотвратяват различни видове анемия. Някои проучвания пък твърдят, че съдържащият се в доматите ликопен предотвратява някои видове рак.

Редовното похапване на домати предотвратява запек и диария, а това се дължи на фибрите в тях. Не на последно място, те се грижат за кожата, зъбите и костите. Ежедневната консумация на домати предпазва кожата от стареене и я пази от вредните ултравиолетови лъчи.

Прочетете още: Защо правилното колтучене на доматите е важно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *