Хранене на овце в домашните ферми

Развъждането на овце в малки домашни ферми си остава един от най-печелившите ходове за развитието на тази област в родното животновъдство – животните осигуряват на собственика си не само месо, но също така мляко и вълна. Но за да бъде рентабилно отглеждането им, храненето следва да е правилно организирано. Затова ще поговорим за съставянето на диетата на овцете, акцентирайки върху най-важните неща, които собствениците трябва да знаят.

Какво ядат овцете?

Преди да дадем конкретни препоръки за нормите на хранене, е необходимо отбележим с какво е най-добре да се хранят овцете при домашно отглеждане. Веднага трябва да добавим, че овцете не са капризни по отношение на храната и затова могат да бъдат хранени доста разнообразно. А колкото по-пълноценно е менюто им, толкова по-добре ще се чувстват те.

Концентриран фураж

Концентрираният фураж е един от основните компоненти от диетата на овцете през зимата. Такава храна дава на животното голямо количество енергия, която се използва за растежа и нормалното функциониране на организма.

Но въпреки това концентрираният фураж не може да се използва като основа на менюто. В него не се съдържат достатъчно витамини и минерали, за да се задоволят напълно нуждите на организма на този вид добитък.

Всички концентрирани фуражи, в зависимост от произхода и състава, са разделени на няколко вида:

  • Зърнени култури – предимно пшеница и ечемик
  • Бобови растения – основно грах
  • Остатъчни продукти от преработено зърно – пита от слънчоглед, царевица, овесени трици
Прочетете още: Хранене на овце през зимата
Комбиниран фураж

Той има по-балансиран състав по отношение на витамините и хранителните вещества. Освен това, тези композиции са ориентирани най-вече към по-младите животни и тези, които ще се използват за разплод.

Царевица 

Тази зърнена култура често се използва за хранене на агнетата. Средното дневно количество за една овца е около 150-170 г. За едрите животни нормата може да достигне и до 600 г.

Свободна паша

През лятото повечето овце обикновено се прехвърлят на свободна паша. В този случай тревата се превръща в основна част от диетата на животното. Голямо количество витамини, протеини и достатъчно количество фибри се съдържат още в бобовите растения, детелината, житната трева, люцерната и глухарчетата. Овцете също така с голямо удоволствие изяждат и различни плевели и бодлива растителност – храносмилателната им система е отлично пригодена и за тях. 

Зеленчуци

Овцете се хранят с удоволствие с остатъци от тиквички, зеле, тиква, краставици, ряпа, фуражно цвекло, моркови и картофи. Средно едно животно може да изяде до 4 кг зеленчуци на ден. Те са богати на минерали, витамини и фибри, които допринасят за растежа и развитието на агнетата. Фибрите нормализират храносмилателния тракт, което подобрява храносмилането на други хранителни вещества.

Един коментар за “Хранене на овце в домашните ферми

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *