Какви грижи изискват подрастващите пилета?

Вариантите за излюпване на пилетата са два – при естествено мътене от квачка и в инкубатор. Макар че квачката полага грижи за своите пиленца, те, както и излюпените в инкубатор, се нуждаят от човешко внимание.

Грижите за подрастващите пилета в домашното стопанство включват осигуряване на топлина и светлина, вода и храна. Всичко това не е трудно, но е съобразено с възрастта на пилетата.

Необходима температура

Топлината, нужна на пилетата, обикновено се осигурява чрез инфрачервена лампа. Ако помещението е по-голямо, се разделя на сектори с по 3-4 кварцови лампи, хранилки и поилки. След 7-10 ден преградите се отстраняват.

След излюпването и първия ден се поддържа температура поне 32-33°, като меренето ѝ става 5 см над пода.

Когато пилетата са на няколко дни, лампата се изключва за 1-2 часа. Градусите се намаляват с 2-2,5 седмично, като през 6-а седмица достигат 18-20°.

Станат ли на един месец, пилетата вече нямат нужда от допълнителна топлина. При слънчево и сухо време е добре да ходят по 1-2 часа.

Вода и храна

Водата  за пилетата трябва да бъде със стайна температура. Добре е да се сменя всеки ден и да бъде поставена в такива поилки, които да не позволяват замърсяването ѝ.

В първите часове след излюпването си малките пиленца нямат нужда от храна, а след това им се дават фино смлени зърнени храни, смесени с извара и яйца.

Първия ден се хранят на всеки три часа обикновено с готов фураж, който до шестата седмица е стартерен. Пилетата на 1-2 седмици се хранят 5-6 пъти на ден, като повече не се дават яйца.

След 6-та до 18-та седмица храненето е с гроуер. Пилетата са достатъчно големи още след първия месец да кълват цели зърна. Добре е да им се осигури фин чакъл или пясък, а също трябва да се разхождат. Увеличава се и зеленият фураж.

След 18-та седмица се дава фураж за ярки до достигане на 2-5% носливост. Дневното хранене с комбиниран фураж е препоръчително да се дава най-малко два пъти.

Фуражът за пилета бройлери предвид на краткия угоителен период – 49-56 дни –  включва повече белтъчини и въглехидрати.

Прочетете още: Защо е важно да се грижим добре за храненето на нашите зайци?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *