Нови бунтове сред розопроизводителите

Розопроизводителите отново на ръба на оцеляването, става ясно от репортаж на Нова телевизия. В самия разгар на кампанията стотици производители от района на Стрелча изоставиха масиви с необрани рози в знак на протест. Половината от реколтата им ще изгние, а причината за това е отказът на големите преработватели да изкупят цялата им продукция.

Предприятията от нас ще могат да обработят само 1/3 от реколтата, тъй като имат залежала готова продукция от миналата година.

Екипът на Нова се среща с Веселин, който има 37 декара маслодайна роза „Дамасцена“. Гледал ги е до последно с надеждата, че ще му донесат десетки хиляди левове, но сега няма да получи и стотинка.

„Няма желаещи да берат на 70 стотинки. Уж всеки претендира, че е гладен, а когато им предложихме на 70 ст. да берат, плюс платен транспорт, не се намериха работници“, разказва Веселин Ганчев, розопроизводител и собственик на розоварна.

„Договорът ни е на 1,80, което не е достатъчно. А дали ще ги платят, също не сме сигурни“, допълва Стойна Кекова.

„Аз искам да обявят поне минимална цена. И тогава всеки да си направи сметка дали ще гледа рози, или няма да гледа“, обяснява Мачо Мачев, розопроизводител.
Прочетете още: Изкорениха маслодайни рози в знак на протест
Над 200 производители от района на Стрелча са засегнати. Те се събраха пред местната община с искане за финансова държавна помощ. На място пристигнаха и експерти от Министерство на земеделието, за да направят проверка колко от производителите отговарят на критериите по Закона за маслодайната роза, за да бъдат сертифицирани, след което да бъдат вписани и в регистъра на ведомството.

„Протоколът, който ние издаваме, също ще бъде отразен в регистъра и ще служи на производителите да сключват договори с розопреработвателите“, стана ясно от думите на Бистра Павловска, изпълнителен директор на ИСАС към Министерството на земеделието. „Въпросът за субсидиите се обсъжда в министерството, но е твърде рано и аз не мога да кажа нищо в тази посока. Но въпросът за подкрепа на производителите стои на дневен ред на министерството“.

За сега е ясно, че розопроизводителите, които отглеждат чисти сортове „Дамасцена“ и „Алба“, ще могат евентуално да получат субсидия от държавата.

Прочетете още: Българското розопроизводство застрашено от коронавируса

Един коментар за “Нови бунтове сред розопроизводителите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *