Отглеждане на тиквички: как да си направим разсад и как да се грижим за него?

Тиквички се отглеждат най-вече чрез засаждането на семена направо в почвата, но ако искате по-ранни добиви, то тогава може да приготвите и разсад. Първо семената могат да се накиснат в хранителен разтвор или просто във вода (топла 50-градусова вода за 5-6 часа), след което да се засеят в обогатена с тор почва и да се държат на топло – в парник или просто на перваза на прозорец, където да получават достатъчно светлина. 

За добрия растеж на тиквичките е много важно те да са засети на място, добре осветено от слънцето. Почвата обикновено се подготвя още през есента, като при копаенето тя се размесва с хумус и суперфосфат или компост. 

През пролетта мястото, определено за сеене на тиквички, е хубаво да се полее първо с разтвор амониев нитрат, а после с разтвор на калиев перманганат за да се предотвратят евентуални гъбични заболявания. 

Прочетете още: Отглеждане на картофи

Тиквичките са по-топлолюбиви, ако трябва да ги сравним с обикновените тикви, така че е препоръчително за тях да се подготвят високи легла, които позволяват почвата да се затопли по-добре. Опитните градинари засаждат тиквички директно върху купчина компост, а след това ги покриват отгоре с пясък и градинска почва (смес).

Кога е най-доброто време да се засеят тиквичките?

Тиквичките се сеят навън около средата на май. Покълналите семена изискват „легло“ от влажна почва, за да покълнат бързо. Моделът на засаждане на тиквички е същият като при белите тикви – максимум 3 растения на 1 квадратен метър, засети на дълбочина около 5 см, в които е добавен хумус и малко пепел, размесена с почва, така че да се избегне рискът растението да прегори. 

Нужни са ви сортове за разсад? Разгледайте наличните тиквички в сайта на Семена-бг и изберете най-подходящите за вас.

Покълналите семена се засаждат много внимателно, а след засаждането им почвата се мулчира с хумус или торф.

Прочетете още: Пържени тиквички, ама печени (РЕЦЕПТА)

Кога пониква разсадът и как да се грижим за него? 

Разсадът от тиквички се появява на 6-7-ия ден след засаждането. След това грижата за растението включва редовни поливки. Щом са налице първите плодове, нуждата от вода нараства и стига до 30 литра на 1 кв. м. 

Същевременно се внимава растенията да не се преполиват, тъй като прекомерната влага в почвата ще създаде условия за гниене.

Как да повишим добива?

За да повишите добива на тиквички по време на техния цъфтеж, е хубаво да се привлекат опрашващи насекоми. Напръскайте растенията с разтвор  от 100 g захар и 1 g борна киселина (разрежда се в 1 литър вода).

Плодовете на тиквичките се считат за узрели, когато са тежки около 500 г. Ако искате да ги консумирате сурови, те се откъсват по-рано, когато дължината им е достигнала 20 см, а теглото е до 150 г. Беритбата е два пъти седмично.  

Тиквичките за семена се откъсват преди настъпването на есенните студове.

7 thoughts on “Отглеждане на тиквички: как да си направим разсад и как да се грижим за него?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *