Туршия – защо да я хапваме и какви за ползите за здравето?

Зимата вече е тук, а ние усещаме пристигането ѝ поради все по-застудяващото време навън. Това е перфектен момент да отворим бурканите с туршия и да се поглезим. Купена от магазина или домашно направена – няма особено значение, стига да е вкусна и майсторски приготвена. Мнозина от нас ползват туршията най-вече за мезе, но знаете ли, че тя крие  и огромни ползи за нашето здраве?

Прочетете още: В сезона на туршиите – да си приготвим шарена, царска и саламурена

Експертите споделят, че най-полезните туршии са онези, при които процесът на ферментация е протекъл по възможно най-естествен начин. Това е възможно най-вече при храните, които са консервирани единствено със сол и вода, без други добавки и топлинна обработка. Така при процеса тези храни отделят полезни за човешкия организъм ензими. Изключение правят някои от туршиите, при които се използват оцет, олио и стерилизиране. За разлика от варената зимнина, туршиите запазват качествата и витамините на зеленчуците.

Но какви ползи за здравето всъщност носи любимата на всички бъгари туршия?

Смята се, че производството на туршия е измислено още по време на древността, когато нашите предци са правили опити да запазват определени храни за по-продължително време.

Установено е, че консумацията на туршия успява да усили значително човешкия метаболизъм. В този ред на мисли, тази храна ни помага в моментите, когато се стараем да отслабнем. Ферментиралите ензими се усвояват лесно и подобряват функционирането на червата. Образуваните дрожди могат да намаляват нивата на захарите, помагайки на организма да усвои храната и да я обработи по-успешно. Полза за здравето изиграват и млечно-киселите бактерии, които се съдържат във всяка една туршия. Те успяват да предотвратят трансформацията на чревните ензими в канцерогенни.

туршия
Туршия – защо е хубаво да я похапваме редовно и какво ни носи това?

Смята се, че в туршиите се съдържат винаги полезните Омега-3 мастни киселини, които подобряват работата на сърцето и подсилват имунитета ни. Освен това, туршиите са естествен пробиотик, който спомага за по-добра чревна перисталтика. Това спомага и за битката с гъбичните инфекции и подсилването на храносмилателната система.

Стигаме и до витамините. Изследванията показват, че при ферментиралите храни, каквато е туршията, те се съдържат във висока доза, сравнено със суровите. Ако във вашата туршия има чесън, то тогава това е подходяща храна и в битката със зимните настинки.

За финал трябва да кажем няколко думи и за марината от туршията, която също действа благотворно на организма. Там се съдържа високо количество електролити, които спомагат за водно-солевия му баланс. Наличието на калий от своя страна възпрепятства появата на мускулни спазми при спортуване и физически натоварвания. Възможно е маринатата да действа и разхлабващо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *