Синтетичното месо – етична опция или пречка за традиционното селско стопанство?

Свързаните със синтетичното месо дебати между привържениците и противниците на отглеждане на „месо в епруветка” не изглеждат изчерпани и по всяка вероятност ще се разгарят тепърва.

Идеята за синтетичното месо вече е напълно осъществима, което продължава да противопоставя тези, които защитават правата на животните, и поддръжниците на традиционното селско стопанство, опасяващи се от влиянието на мултинационалните компании.

Отгледаното в лаборатория месо е възможно да бъде включено в менюто на американски ресторанти още в настоящата година, след като ключов регулатор даде зелена светлина на компания от бранша.

През ноември 2022 г. Американската организация по храните и медикаментите заяви, че пилешките гърди, отгледани от калифорнийската компания UPSIDE Foods, са продукт, безвреден за консумация от хора. Но пътят към магазинната мрежа не е толкова лесен.

До момента продуктът е получил одобрение за продажба единствено от Сингапур, а израелската компания Future Meat Technologies откри фабрика за производство на синтетично месо.

Въпреки че отгледаното по лабораторен начин месо е представяно като етична и еко опция, Италия каза „не” на този вид месо с мотива, че иска да опази „селскостопанското си наследство”.

Текстът на италианския проектозакон предвижда в страната да се забрани „производството на храни от клетъчни култури или тъкани от гръбначни животни”. Това на практика означава липса на всякаква възможност да се произвежда месо в лабораторни условия, за което американското специализирано издание „Уайърд” пише, че ще бъде основно в храненето на бъдещето.

Твърде е възможно обаче ходът на италианския министър на земеделието Франческо Лолобриджида да се окаже неефективен, защото синтетичното месо пак може да достигне до италианските потребители, дори да не се произвежда в Италия.

Какво представлява всъщност синтетичното месо?

Изкуственото месо представлява протеинов продукт, получен от „ин витро” процес на отгледани ембрионални стволови клетки на животни. Клетките могат да се извлекат от тъкани на всяко животно, но се предпочитат пилета, прасета и едър рогат добитък. Размножаването им се извършва в контролирана среда.

Въпреки че не е свързано с отглеждането и клането на живи животни, лабораторното месо е продукт с животински произход.

Като се използва процес на клетъчна диференциация, се постига трансформация на стволовите клетки в клетки на основни тъкани. На следващ етап за отглеждане на месото се осигурява специална среда, която предоставя хранене на клетките и репродукцията им, за да се получи като краен продукт месо.

Какви са предимствата и недостатъците на синтетичното месо?

Доколкото е възможно да се преценят какви са плюсовете и минусите на „месото от епруветка”, предимствата като че ли са повече от недостатъците.

Според направените оценки, се изтъкват следните предимства на синтетичното месо:

  • понижени емисии парникови газове с близо 98% поради липса на интензивно замеделие и по-малко потребена електроенергия;
  • намалено количество изразходена вода;
  • използвана площ с 95% по-малко и намаляване на обезлесяването;
  • етична алтернатива;
  • безопасност поради липса на вложени в производството на продукта антибиотици, пестициди и др. вредни вещества.

Експертите говорят по-скоро за потенциални, а не за сигурни недостатъци като:

  • трудно възпроизвеждане на органолептичните характеристики на истинското месо;
  • недостатъчна хранителна стойност и нужда от отделно интегриране например на витамин В12.

Има и съмнения относно „дългосрочните ползи”, но засега няма научни изследвания, които да доказват евентуални рискове за здравето.

Ако синтетичното месо бъде одобрено на общоевропейско ниво от Европейския орган за хранителна безопасност, то ще може да се предлага свободно на европейския пазар, което значи и на италианския. А ако възбраната влезе в действие, изглежда, че италианските компании ще са единствените пострадали. Италия ще бъде изключена от пазар, който освен етичен и еко-устойчив, може да бъде и доста печеливш, според италианското издание „Мъни”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *