Преди Великден: Цената на агнешкото започва от 20 лева

Православният Великден тази година е на 24 април. Мнозина обаче отсега пазаруват за празника, притеснени, че цените ще растат още. Държавен фонд „Земеделие“ отпуска един милион лева за кланиците, които изкупуват и обработват българско месо, за да бъдат компенсирани част от разходите им и по този начин да не се усети драстично увеличение на агнешкото месо, съобщава БНТ.

Две седмици преди Великден, цената на агнешкото в магазините тръгва от 20 лева нагоре.

„Цената е убийствена. Обяснявам си го с инфлацията, с войната, с всички проблеми, които имаме в държавата“, заяви Венцислава Георгиева.

Увеличението спрямо миналата пролет е между 30 и 50%. Заради растящите цени и несигурните доставки, търговците вече отказват да приемат заявки от клиенти за седмица напред.

Прочетете още: Почти се стигна до бой: Истерия за евтино агнешко месо в Русе

„Има хора, които нямат пари, много е скъпо, аз 10 години съм в България и в този занаят „, допълни Махмуд Дилмен, продавач.

Цената на месото се очаква да се овладее с финансовата помощ, която кланиците ще получат. Условието е да изкупуват и обработват български агнета и ярета, като подпомагането ще е на брой животно.

„Горе-долу около 70-80 стотинки на килограм добито трупно месо, което е на агне около 10 лева. Българинът си обича агнешко месо, сега за празниците количествата се увеличават многократно“, добави Метин Исмаил, собственик на месопреработвателно предприятие.

Прочетете още: 50 лв. за козунак в Пловдив? Златен ли е?

Повечето клиенти тази пролет купуват по-рано и по-малки количества, за да спазят традицията.

„После ще стане още по-скъпо, затова малко съм избързала, скъпо е – 23 лева“, каза още Венцислава Георгиева.

Според собствениците на кланици догодина помощта трябва да се отпуска и на животновъдите, за да има реално понижение на цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *