Как да съхраним здравето си през лятото

Най-дългоочакваният от мнозина сезон вече е на прага ни. Всички очакваме с нетърпение почивките на море или планина, за да се отпуснем и да прекараме повече време с близките си. 

Успоредно с тези приятни емоции не бива да забравяме, че топлото време може да бъде опасно за нас и хората около нас. За това днес сме ви подготвили няколко много важни съвета, които се надяваме, че ще ви помогнат да се предпазите и да се насладите на красивите и пъстри летни дни.

Пийте минимум 3 л. вода на ден

Както всички знаем, 60% от тялото ни се състои от вода. Няма съмнение, че всяка система в тялото ни изисква вода, за да функционира правилно. Водата играе жизненоважна роля при изпълнението на различни функции за тялото, като например регулиране на телесните температури, елиминиране на вредните токсини, пренасяне на основните хранителни вещества и кислород до клетките и осигуряване на влажна среда за ефективно функциониране на телесните тъкани и стави. Също така е важно да не дехидратирате организма си допълнително – избягвайте кофеина или алкохола.

Яжте плодове и зеленчуци, които са богати на водно съдържание

Ефективен начин да помогнете на тялото си да усвои достатъчно вода е като ядете зеленчуци и плодове, които хидратират тялото ви, особено тези, които имат богато съдържание на вода. За да задоволите нуждите от хранителни вещества в тялото си, е от съществено значение да ядете плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода. 

череши

Хидратиращи смутита на футболния терен

Спортистите често имат проблеми с дехидратацията, за това треньорите им съветват да се консумират много богати на фибри и с високо съдържание на вода плодове и зеленчуци. Швейцарският национал Гранит Джака консумира много фрешове от манго за да хидратира организма си, вероятно за това е толкова ефективен играч за своя отбор. Експертите по футболни залагания за категорични, че Швейцария има реални шансове да се класира за световното първенство през 2022 с коефициенти 3.50. Други плодове, които Джака включва в своето меню по време мач са: спанак, чия, ябълка и пъпеш. Тези плодове балансират организма като същевременно осигуряват необходимата доза протеин.

Приемайте повече грейпфрут

Считан за един от най-здравословните плодове в целия свят, грейпфрутите имат горчив вкус, който може да бъде подобрен чрез добавяне на малко захар или мед. Сокът от грейпфрут е удоволствие през лятото и може да ви предложи много ползи за здравето. Поради нискокалоричната си стойност, той е идеален за хора, които се опитват да управляват теглото си. Високото съдържание на калий в грейпфрута може да бъде отлично за управление на кръвното налягане. Също така е богат на фибри и антиоксиданти, което го прави подходящ за хора, които се справят с храносмилателни проблеми.

Още няколко полезни съвета 

Носете свободно прилепнали и светли дрехи през лятото, а не тъмни и стегнати. Ако имате възможност избягвайте да излизате навън през деня, доколкото е възможно. Използвайте слънцезащитна защита SPF, особено ако сте с много светла и чувствителна кожа, носете слънчеви очила и шапка, които да ви предпазват от вредните UV лъчения. И последно, но много важно: внимавайте за предупредителни признаци като висока телесна температура, гадене, учестен пулс, главоболие, замаяност или объркване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *