Растения, опасни за домашните любимци

Въпреки че различните цветя и растения са красиво допълнение към дома и градината ви, не всички от тях са безопасни за домашните ви любимци. Някои растения съдържат токсични съставки, които могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми при кучета и котки, а в някои случаи тези проблеми, могат да бъдат, дори и фатални. В тази статия ще разгледаме някои от най-опасните растения, които трябва да избягвате, когато подреждате своята градина, или саксиите у дома..

Лалета

лалета

Лалетата са изключително красиви цветя и ние хората им се радваме на пролет, но за котките те всъщност са изключително опасни. Най-опасното от тези токсични вещества се нарича алкалоид колхицин. Листата, цветовете и дори поленът, са токсични за котките и могат да причинят бъбречни увреждания, които ако не бъдат забелязани и лекувани навреме, могат да доведат до фатален край. Освен бъбречни проблеми, лалетата може да доведат до други сериозни симптоми при котките, като повръщане, диария, депресия и дори сърдечни проблеми.

Кактуси

кактус

Кактусите са общо известни с бодливите си стъбла, които представляват опасност за кучета и котки, които са пуснати на свобода в двора. При убождане на кактус може да се появят болки, възпаления и инфекции. Възможно е животното да вкара някой от бодлите в окото си, което да доведе до частично или пълно ослепяване. Някои видове кактуси съдържат токсични вещества, които могат да предизвикат различни здравословни проблеми при животните след консумация. Симптомите варират, включвайки повръщане, диария, слабост и в някои случаи дори сърдечни проблеми.

Алое вера

алое вера

Макар и известно с лечебните си свойства за човека, това растение може да бъде токсично за котките, предизвиквайки стомашни разстройства и диария. Някои котки могат да проявят алергични реакции към растението алое вера, които могат да включват свръхчувствителност, дерматит или други алергични състояния.

Олеандър

олеандър

Олеандърът е красив, но изключително отровен храст. Олеандърът съдържа множество токсични съставки, включително олеандрин и нериин. Тези съставки са изключително токсични за котките и могат да предизвикат сериозни проблеми със сърцето, както и с другите органи. Симптомите от отравяне с олеандър се проявяват много бързо след консумацията на растението, което означава, че бързата медицинска интервенция е от съществено значение, за да се спаси животът на вашия домашен любимец.

Лавандула

лавандула

Котките, като и хората, могат да развият алергични реакции към определени растения, включително и към лавандулата. Ако забележите, че котката ви проявява необичайни симптоми като сърбеж, дерматит или назални разстройства след излагане на лавандула, е важно да се консултирате с ветеринарен лекар. Внимавайте и когато използвате етерични масла с лавандула, защото последни изследвания показват, че не е нужно етеричното масло да попадне директно в устната кухина на животното за да има неблагоприятен ефект. То прониква и през кожата. Котката може да го вдиша или да го погълне, когато се мие.

За да предпазите своите домашни любимци от опасни токсични растения, е важно да се информирате за тези видове и да ги избягвате в дома си или в градината си. Ако подозирате, че вашият домашен любимец, без значение дали той е куче или котка, е консумирал токсично растение, незабавно се свържете с ветеринарен лекар за съвет и лечение. Сигурността и здравето на вашите домашни любимци трябва да бъде винаги на първо място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *