4 ползи за здравето от хапване на царевица

Много хора са объркани от любимата ни царевица: зеленчук ли е или въглехидрат? И наистина ли е добра храна за нас?

Технически царевицата е член на семейството на пълнозърнестите храни. И да, може да бъде много добра за нас. Царевицата също е естествена храна без глутен, което я прави добра алтернатива на пшеницата за тези, които трябва да избягват глутена. Ето още четири уникални ползи за здравето от царевицата.

Царевицата включва пълнозърнести продукти

Като пълнозърнесто зърно, царевицата е в категорията храни, предпазващи здравето. Многобройни проучвания свързват консумацията на пълнозърнести храни с по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, рак, диабет тип 2 и затлъстяване. (Да, царевицата е свързана с по-нисък риск от затлъстяване въпреки съдържанието на въглехидрати като зърно). Но, разбира се, размерът на порцията има значение. Опитайте се да изберете порции, които са в съответствие с нуждите на тялото и нивото на активност. За повечето възрастни жени това би означавало един кочан царевица, половин чаша печени ядки или три чаши пуканки на едно заседание.

Пълна е с ключови хранителни вещества

Царевицата съдържа различни витамини от група В, както и калий. Този минерал поддържа здравословно кръвно налягане, сърдечна функция, мускулни контракции, предотвратява мускулни крампи и помага за поддържане на мускулната маса. Царевицата също така доставя около 10 пъти повече витамин А от другите зърнени храни. Освен че предпазва от когнитивен спад, витамин А поддържа имунната система и помага за образуването на лигавиците в дихателните пътища. По-силните мембрани образуват по-добри защитни бариери, за да предпазят микробите от кръвта ви.

царевица
Царевицата има някои страхотни ползи за нашето здраве

Царевицата осигурява защитни антиоксиданти

Лутеинът и зеаксантинът, основните каротеноиди (или пигменти) на царевицата, помагат за защитата на очите ви и е доказано, че намаляват риска от дегенерация на макулата и катаракта. Междувременно е доказано, че антиоксидантът кверцетин се бори както с остро, така и с хронично възпаление и предпазва от невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер. Кверцетинът също е свързан с апоптоза, последователността на самоунищожаване, която тялото използва, за да убие износени или нефункционални клетки.

Доказано е, че други антиоксиданти в синята и лилава царевица са особено добри за предотвратяване на възпаление. Те също така предпазват от оксидативен стрес, дисбаланс между производството на увреждащи клетките свободни радикали и способността на тялото да се противопоставя на вредното им въздействие.

И е добре за храносмилането

Друга полза за здравето от яденето на царевица: получавате доза неразтворими фибри, които не се разграждат и не се абсорбират в кръвта. Неразтворимите фибри остават в стомашно-чревния тракт, увеличават обема на изпражненията и помагат за изтласкването на отпадъците през вашата система. Това предотвратява запек, намалява риска от хемороиди и може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Царевичните фибри също могат да помогнат за поддържане на контрола на теглото чрез увеличаване на усещането за ситост след хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *