Пореден протест на зърнопроизводители от България и Румъния

Блокадата на българо-румънската граница вчера, 7 април, беше поредният израз на протест на зърнопроизводителите срещу европейската политика за внос на стоки у нас и в ЕС. Исканията им са Брюксел да определи ясни и точни правила относно регламента за внос на селскостопански стоки от Украйна.

„Цялата земеделска общност на България е зад този протест. Цялата земеделска общност на Румъния, Полша, Унгария е зад този протест. Солидарността в момента е за оцеляване на земеделието в Европа”, заяви на протеста край Кардам председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Тя посочи още, че Брюксел трябва да чуе исканията им, защото няма да издържат на високата себестойност на тяхното производството и вноса на стока под нея. Производствените разходи през 2023 г. са се увеличили двойно. „В складовете има стока за над 3,5 млрд. лева. Това са неплатени данъци, задължения към доставчици и ако продължим да стоим в тази ситуация, със сигурност ще има фалити”, заключи Жекова.

Прочетете още: Зърнопроизводителите от България и Полша получават 235 милиона евро

Всеки стопанин ще има загуби от около 100 лв. за декар при цена на слънчогледа от 700 лв./тон и среден добив от 200 кг/дка, изчислява председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол Стоян Александров. „На цена от около 42-43 ст./кг на нас ни трябват 500-550 лв., за да си покрием загубите”, заяви още Александров. 

„Искаме промяна на регламента, искаме възможност за въвеждане на защитни мерки, възможности държавите сами да въведат контрол – дали с такси, дали с антидъмпингови мита, има много възможности. ЕК и ЕС трябва да ни чуят”, подчерта Илия Проданов, председател на УС на НАЗ и добави: „Цялата тежест е на гърба на България, Румъния и още няколко държави, гранични с Украйна. Не можем повече, не издържаме!”

Той обобщи, че ако от страна на ЕК няма отговор, зърнопроизводителите са готови да координират действията си и с други европейски държави.

От Fermerite продължаваме да следим отблизо ситуацията и очакваме развой в най-близко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *