Грижа за овошките през юни

Юни е един от най-важните месеци за един градинар. По това време трябва задължително да се грижите за овощните дървета, ако искате да имате добра реколта.

Точно тогава се  активират различни болести и вредители, които увреждат дърветата, затова следва да се набавят необходимите средства за защита. Но нека да разгледаме дейностите по овошките през месец юни подред:

Предпазване на стволовете на овошките от слънцето

Добре е да белосате стволовете още рано през пролетта, но ако не сте имали възможност да го направите, през месец юни задължително трябва да го направите, защото ще спаси овошките от гниене, мъх, лишеи и евентуално от листни въшки, пренасяни от мравките. Използването на вар не е добра идея, защото при първия дъжд тя ще се отмие. Сега на пазара се предлагат  много  по-устойчиви и надеждни градински бои.

Съветът на Fermerite.com: При нужда от добри градински инструменти, последвайте линка и вижте предложенията на ПроПлант.

Подрязване  на овощните дръвчета през юни

След като вече сме защитили стволовете, можем да пристъпим към подрязване и елиминиране на издънки. Ако подрязвате обаче, ще е нужно да използвате препарати за покриване на разрезите. Сега му е времето и да премахнете леторастите, които през зимата са се повредили. Издънките, които са без листа, не могат да бъдат спасени, но ако не ги премахнете, стават опасни, тъй като се превръщат в добра среда за пренасяне на опасни болести и вредители, които могат да проникнат в тях. Изрежете всички сухи издънки от основата, като ги отстраните напълно. Наранените места може да покриете с глинена замазка, която не се „стопява“ под въздействието на слънцето, както и да използвате други, подходящи за това препарати, закупени от агроаптеката. Ако искате да си направите сами глинената замазка, вземете две части глина, една част от билката лопен и една част ситно нарязана слама. Смесете всичко, добавете вода и разбъркайте до гладка каша.

Осигуряване на подпори за овошките

След като вече сте отстранили ненужните клони, идва ред да се запазят тези клони, които са останали. Често пъти те се огъват под тежестта на реколтата и могат да се счупят или деформират. За да се предотврати това, е добре да инсталирате специални подпори. Това могат да бъдат и съвсем обикновени пръчки с различни размери и разклонени като вилица в края, за да легне клонът, който ще поддържате, удобно там. В средата е добре да се постави мека кърпа или друг подходящ материал, може и гума, така че подпората да не увреди клона. По този начин ще предотвратите евентуалното отчупване на клоните, ако реколтата е обилна.

2 thoughts on “Грижа за овошките през юни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *