Отглеждане на картофи

Избор на място и засаждане на картофи

Картофи могат да се отглеждат на всякакъв вид почви, като изключение правят само някои, които са силно киселинни (pH под – 4.1) и алкални (pH над 7.4). Най-добри добиви ще получите, ако засадите този зеленчук на богати на хумус глинести, песъчливи и глинести черноземи с фина, ронлива структура. Известно е, че картофът има слабо развита коренова система и затова изисква рохкава почва и достатъчно влага.

Рохкавата почва осигурява благоприятен обмен на въздух между почвата и атмосферата и така се създават най-добрите термични и водни режими, подходящи за отглеждането на картофи.

Затова и тежките глинести и песъчливи почви е добре да са обогатени със стабилни дози органични торове. 

Кой е най-подходящият предшественик?

Картофът расте добре след като на същата почва са били отглеждани бобови култури, краставици, кратуни и сидереви култури. Тези култури създават добри условия за обогатяване на почвата с хранителни вещества, подобряват водно-въздушния ѝ режим, намаляват риска от инфекция и броя на вредните насекоми. 

Картофите не трябва да се засаждат след домати, които имат същите заболявания, както и след лук, защото той силно запушва и кондензира почвата. 

Най-добрите предшественици за елиминиране риска от патогени са репичка, лупин, грах, бобови растения и сидерати. Те намаляват броя на причинителите на обикновена краста с почти 2 пъти, на ризоктониазата – 2,5 пъти и гуменото гниене с 3-10 пъти. 

Като почистващи вещества за кръглите червеи е препоръчително засаждането на картофи след овес или царевица. Не се препоръчва да се засаждат картофи след цвекло, моркови и зеле, тъй като те увеличават поражението на клубените от обикновена краста и ризоктония. 

Обикновено картофите могат да се отглеждат на едно и също място не по-рано от 4 години почивка на площта от този зеленчук. На плодородни почви с добър водно-въздушен режим, а също и когато в почвата се внасят хуминови и микробни препарати, можете да получите добри култури. Тези препарати я пречистват от всякакви замърсители като тежки метали, емисии на промишлени предприятия и автомобили, засоляване и други патогени.

Подготовка на почвата преди засаждането на картофи

Целта на подготовката на почвата е да се създадат оптимални водно-въздушни и хранителни режими, като се намали плътността и се създаде структура с малки размери в зоната за образуване на грудки. Много е важно равномерното разпределение на минералните и органични торове, редовното плевене и отстраняване на вредителите. Това може да се постигне чрез есенно изкопаване на почвата до дълбочина 27-30 см, а след това веднага да се добавят минерални и органични торове. През есента земята почива и почвените микроорганизми успяват много по-продуктивно да преобразуват хранителните вещества на органичната материя в достъпна за растенията форма.

Прочетете още: НАЙ-ЛЕСНИТЕ и ХРУПКАВИ пържени картофи (рецепта + видео)

 

6 thoughts on “Отглеждане на картофи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *