Хранене на овце през зимата

През зимата овцете се нуждаят от специални грижи и здравословна храна. Тъй като през този сезон навън липсва зеленина, животните могат да развият недостиг на витамини.

И тук веднага възниква въпросът – с какво да ги храним през зимата, за да се избегне това?

Сеното и силажът могат да заменят зелената храна. На едно животно се дава около 3-4 кг силаж на ден и до 4 кг сено.  Още по-витаминозно хранене може да се постигне чрез включване в зимната диета на овцете на кореноплодни култури. Всички кореноплодни (без картофите, които трябва предварително да се сварят) могат да се дават сурови, в нарязан или настърган вид.

300-400 грама на ден кореноплодни култури и зеленчуци, концентриран фураж, както и добавка от минерали, могат да осигурят на овцете едно напълно пълноценно и здравословно хранене през зимата.     

Зимно хранене на овцете за разплод

Овце, които се отглеждат за разплод, през зимата трябва да хранят много повече и по-добре от останалите. Те трябва да бъдат изолирани от стадото и да им се осигури специална диета. Това ще спаси селекционера.

За да сте сигурни, че репродуктивната система на овцете за разплод ще работи правилно, следвайте тази норма:

За възрастна овца са необходими поне 2 кг висококачествено сено, 3 кг зеленина или силаж, 600 г зърно (концентриран фураж) и около 300-400 г кореноплодни и зеленчукови култури.

Но това се отнася само за ежедневната диета, като по време на чифтосването е необходимо отново да се увеличи хранителната стойност.

Хранене на овцете по време на чифтосване – примерна дажба

Примерен вариант е следната дневна дажба: сено 500 г, около 2 кг концентриран фураж и добавки (200 г извара + 2 яйца).  Зеленчуците и кореноплодните трябва да са не повече от 500 г на ден.   

Хранене на овце след агненето

Храненето на женските овце след агнене изисква специално внимание. Бременните и кърмещите се хранят обилно, с витамини, които са жизнено необходими за организма на майката и агнето. Освен това, точно в този момент животните се нуждаят и от много зелена храна – по правило една кърмеща женска изяжда до 9 кг зеленина на ден.

Когато няма зеленина навън, това количество може да се замени от приблизително 500 г сено от зърнени култури, 300 г бобови растения и 500 г слама. Добре е да се добавя също и 100 г извара + 1-2 яйца на ден. Що се отнася до минералите, те или трябва да се купят допълнително или да си направите примерна смес сами от равни количества сол, креда и костно брашно. От този микс се дава по 15 гр. на овца на ден.

One thought on “Хранене на овце през зимата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *