Как да отглеждаме чесън у дома?

Чесън често се използва в кулинарията. Въпреки характерната си миризма, той е предпочитана подправка в много домакинства. Чесънът е познат много отдавна като природен антибиотик и носи доказани ползи за здравето.

Чесънът е мощен природен имуностимулатор. Той е богат на витамин С, витамин В6, калций, манган,  йод, селен, фосфор и др. Приемът му е изключително ефективен при кашлица, настинка, бронхит, дори и при пневмония. Може да се консумира с мед. Чесънът помага и в борбата със сърдечните заболявания. Той помага за намаляване на холестерола и за предпазване от атеросклероза. Освен това приемът на чесън намалява кръвното. Сместа от чесън, лимон и мед е ефективна при исхемична болест и укрепва сърдечния мускул.

Прочетете още: Как да отглеждаме чери домати у дома?

Чесънът може да се използва дори при ракови заболявания – рак на простатата, на стомаха, на гърдата, на пикочния мехур, на дебелото черво и др. Изследванията показват, че приемът на чесън помага за намаляване на размерите на туморите. Чесновите люспи могат да се използват при лунички, петна, бръчки, пъпки и други кожни проблеми.

Прочетете още: Подправки, които можете да отглеждате на балкона

Много домакини отглеждат в саксии зеленчуци, плодове и подправки. Нека видим как и кога трябва да засадите чесъна, ако решите да го добавите към домашната си градина. Той е непретенциозен, така че отглеждането в домашни условия е сравнително лесно. Той може да се засажда няколко пъти в годината – през февруари, март или октомври. Чесънът се засажда в съд с няколко дупки, така че да може да се отрича излишната вода. Подходяща почва е глинестата. Преди да засадите чесъна, скилидките трябва да покълнат. За целта намокрете памук и сложете скилидките в него. След няколко дни започнете засаждането. >>>

 >>> Продължението на статията прочетете тук.

3 thoughts on “Как да отглеждаме чесън у дома?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *