Опасен ли е коронавирусът за селскостопанските животни?

В момента, когато страните по цял свят се борят с инфекцията от  COVID-19, много хора, които отглеждат селскостопански животни, се питат дали коронавирусът може да се предава от човек на животно и обратно. Засега обаче не са направени достатъчно изследвания, които да потвърдят категорично, че такава опасност няма и отговорите на медиците са противоречиви. Някои от тях твърдят, че вероятно някои от животните могат да бъдат заразени с коронавирус при близък контакт болни хора. Други пък смятат точно обратното – че коронавирусът не се предава от човек на животно, нито от животно на човек.

Все пак, нека да видим какво показват дотук фактите.

Животинските вируси и човешките вируси изобщо не си приличат

Това, което със сигурност знаем, е че се провеждат проучвания, за да се разбере по-добре чувствителността на различни животински видове към вируса COVID-19 и да се оцени динамиката на инфекцията сред различните животински видове.

Понастоящем няма доказателства, че животни, заразени с коронавирус от хора, играят съществена роля в разпространението на COVID-19. Епидемията при хората се причинява предимно от контакти помежду тях.

Признатият за капацитет в областта руски ветеринарен лекар – Михаил Шеляков, твърди: „Коронавирусите са много видове и всеки от тях е специфичен. Животинските вируси и човешките вируси изобщо не си приличат. Човешкият коронавирус, разбира се, може да мутира и да навлезе в тялото на куче или котка, но това са редки, изолирани случаи.“

Михаил Шеляков отбеляза също, че животните при определени обстотелства могат да станат носители и на човешкия COVID-19 . В този случай основната заплаха може да бъде въ̀лната и гъстата козина, които някои селскостопански животни и домашни любимци имат, защото върху нея вирусът продължава да живее дълго време.

Не трябва да забравяме също така, че COVID-19 принадлежи към групата на РНК вирусите, които са в състояние да мутират ултра бързо и да засегнат различни видове живи същества.

Прочетете още: Акад. Гълъбов посочи разликата между грип и коронавирус

Ситуацията, при която освен хората, околните животни също се разболяват от коронавирус, значително увеличава риска от възможна рекомбинация и показва, че COVID-19 лесно преодолява междувидовата бариера, твърдят още лекарите. Циркулиращата миграция на вируса ще му позволи да намери допълнителни ниши, за да придобие нови мутации и да се върне при човека след известно време, допълват те.

За сега обаче конкретни потвърждения на подобни тези не са подплатени с доказателства. Така че за всички собственици на селскостопански животни трябва да е ясно, че вероятността коронавирусът да засегне питомците им е много малка. Въпреки това, не пречи те да имат едно на ум, особено тези, които притежават овце. Избирането на безопасни места за паша и ограничаване контактите на животните с хора от рискови групи са добра превенция.

2 thoughts on “Опасен ли е коронавирусът за селскостопанските животни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *