Министерството планира как да стимулира изкупуването на череши

Министерството на земеделието, храните и горите ще предложи мярка, която да стимулира операторите за изкупуване, заготовка и преработка на български череши.

Това стана ясно от среща между министъра на МЗХГ Десислава Танева с производители и преработватели на череши, която се проведе онлайн. Тя съобщи още, че всички, които увеличат изкупените количества от регистрирани земеделски производители и платят за продукцията, ще получат подпомагане на тон.

„Заради пандемията COVID-19 се очаква натиск върху пазара и намаленото търсене. В тази ситуация е необходимо завишаване с около 30% на изкупуване от операторите за заготовка за износ на прясна или консервирана череша“, каза министър Танева. Тя призова преработвателите да увеличат своите обеми за изкупуване, тъй като повечето от тях имат възможности за съхранение. Очаква се решението за тази подкрепа да бъде прието тази седмица на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Инициативата за срещата беше на МЗХГ по повод предстоящата кампания по събиране на реколтата от череши. Танева обясни, че състоянието на насажденията е добро към момента и се очаква добра реколта. И допълни, че по време на извънредното положение е осигурено всичко необходимо за земеделския сектор.

Прочетете още: Десислава Танева: най-рисковите кампании са розоберът и прибирането на реколтата от череши

Министър Танева каза още, че кампанията по прибиране на реколтата от череши тази година ще премине в условия на пандемия, макар че се очаква утре извънредното положение да бъде отменено с приемането на специално законодателство: „В него всички мерки, които гарантират осигуряването на работна ръка и достъпът до полетата, ще мине в законодателни промени. От своя страна БАБХ ще работи на пълен капацитет за контрол на всяко движение на черешите, като внос от трети страни и вътрешнообщностни доставки.“.

По време на срещата беше обсъдена още необходимостта от защита на работниците по време на кампанията с маски, ръкавици и предпазни облекла. Танева припомни, че по предложение на нашата страна, Европейската комисия ще осигури тази подкрепа чрез компенсаторната мярка COVID-19.

„По нея ще се изплащат единствено и само направените разходи от стопаните заради пандемията. Към момента мярката се обсъжда на ниво Европейски парламент. Тя ще се предоставя на производителите по лесни за доказване критерии, които ще бъдат програмирани. До края на месец май се очаква да приключи и дебатът за тази мярка“, допълни още Танева и поясни, че прилагането на мярката ще бъде обсъдено с бранша.

Един коментар за “Министерството планира как да стимулира изкупуването на череши

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *