Десислава Танева: най-рисковите кампании са розоберът и прибирането на реколтата от череши

В предаването „Събуди се“ по Нова телевизия Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите, заяви, че най-рискови кампании са розобер и прибирането на реколтата от череши.

„Това е най-голямото ми притеснение: как да направим така, че продукцията да бъде прибрана и да не бъде изхвърлена. Това са двете кампании по прибиране на реколтата, които бих определила като най-рискови.

Ние сме в непрекъсната комуникация с двата бранша. По отношение на розите и на кампанията, ние сме осигурили всичко, което е необходимо, по отношение на това да имат достъп до полетата. За работната ръка сме направили всички възможни промени, които биха направили така, че да бъде улеснен достъпът до работна ръка, дори на фона на сегашните тенденции за увеличаване на безработицата.

За съжаление, ние не можем да се намесим по отношение на ценовите равнища. Второ, продуктът на розово масло не е за консумация, той е за друга промишленост. Там също има съответните проблеми, предвид световната пандемия. Нашият призив към двете страни е за взаимно споразумение“, заяви министърът.

И допълни: „Втората кампания, която е ключова, това е кампанията по прибирането на черешите. България е добър производител на череши. На практика, самозадоволяваме 100% при условия, че работят всички канали за реализация. За съжаление, два от каналите са с проблеми“, каза още Танева, допълвайки, че сред тях е износът на консервирана череша.

„Такъв продукт сме изнасяли както за Западна Европа, така и за Щатите“, съобщи Десислава Танева и допълни, че е в комуникация с всички търговци, за да се вземе и обяви решение, включително до ниво индивидуални разговори и комуникации, за да се поемат ангажименти за изкупуване на реколтата.

Министър Танева коментира и противоградовата защита: „Вече имаме няколко въздействия. Те са успешни, като единствено едно поле остана за обследване и резултат ще имаме до понеделник, за да знаем дали има някакви щети. Ние няма как да прогнозираме категорично към момента каква би била щетата, по простата причина, че това е процес, който се движи в определени граници всяка година и до момента, включително и миналогодишната на общия брой площи, унищожената реколта не е повече от 0.1-0.5% от всички площи в България. Там, където падне, за фермера това е голяма щета. Като цяло, върху добива на продукция тези процеси не оказват влияние, което може да рефлектира върху ценовите равнища на дадена реколта“, поясни още Танева.

4 thoughts on “Десислава Танева: най-рисковите кампании са розоберът и прибирането на реколтата от череши

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *