1 милион лева за реализацията на българските череши

1 милион лева по схемата de minimis разпредели Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ като стимул за реализацията на реколтата от български череши през предстоящата изкупна кампания. Финансовата подкрепа е за преработвателните предприятия, като се предвижда субсидията да покрива някои от разходите, свързани с изкупуване, транспорт и преработка на реколтата. Помощта е част от държавните мерки за облекчаване на стопаните заради пандемията от коронавирус.

Финансиране могат да получат тези предприятия, които увеличат обема на изкупените череши от стопаните спрямо миналата година. Подкрепата е до 50 лв. на тон за предприятията, завишили изкупните си количества с 30% спрямо 2019-а, които следва да са били над 20 тона.

Какво е необходимо, за да се получи субсидията?

Предприятията трябва да предоставят фактура за закупените череши пред ДФ „Земеделие“.

Добивите пук трябва да бъдат произведени от стопани, участвали по схемата за обвързано подпомагане за Кампания 2019 и допуснати за подпомагане.

Също така, преработвателите трябва да са регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ.

Прочетете още: Десислава Танева: най-рисковите кампании са розоберът и прибирането на реколтата от череши

Допълнителните стимули по схемата, които се предоставят на преработвателите, имат за цел да обезпечат изкупната черешова кампания тази година и да намалят риска от финансови загуби за стопаните. Предстои да бъдат изготвени указания за предоставяне на помощта.

Площите с череши у нас растат през последните години и вероятно ще надхвърлят 14 000 хектара през 2020 г. По данни на агростатистиката през 2019 г. страната е произвела близо 55 000 тона череши.

Прочетете още: Български череши: ще има ли и на каква цена?

2 thoughts on “1 милион лева за реализацията на българските череши

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *