Еднодневни и многодневни договори за берачи на череши

От Инспекцията по труда в Кюстендил съобщиха, че до няколко дни започва кампания, през която ще могат да бъдат сключвани еднодневни или многодневни трудови договори за берачи на череши.

До 120 дни е срокът за сключване на многодневен договор. Ето защо собственици на градини и кооперации ще могат да избират кой е най-удачен за техните нужди, съобщи директорът на Инспекцията по труда инж. Валентин Златински.

Прочетете още: 1 милион лева за реализацията на българските череши

И допълни: „Имат избор, въведена е опцията „Възможност на избор на земеделският стопанин“, каквото е по-добре за него, за да не сключват всеки ден договор, иначе другите условия са аналогични. Защото те не дължат предварително, както за еднодневния договор се дължи предварително осигуровки, а там не дължат. Освен това за тези, които ползват тия договори, нали в смисъл работниците, за тях остава да важи правилото, че не им се отнемат социалните помощи“.

След около седмица започва кампанията по прибирането на реколтата. По този повод проф. Димитър Домозетов, доскорошен шеф на Института по земеделие в Кюстендил, каза следното: „Два са моментите – прибиране и реализация на продукцията. Продукцията е налице. Зависи, ако няма градушка и дъжд по време на беритба на черешите, всичко ще е наред“.

Прочетете още: Ценовият път на черешите – от градината до пазара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *