Български череши: ще има ли и на каква цена?

Ще има ли български череши на пазара тази година и на каква цена? Оказа ли пандемията от коронавирус влияние на сектора? Тези и други въпроси намериха отговор в ефира на „Здравей, България“ по Нова тази сутрин.

Гост на предаването беше производителя на череши Даниел Апостолов. Според него се очаква нормална реколта, но вероятно цените ще варират. „Тя започва от 70 стотинки и стига до към 2-2.50 лева. Плодът на цена от 70 ст. обаче не достига до пазара. Ако говорим за София, стойността на черешата може да е около 4-5 лева за килограм“, прогнозира той.

Прочетете още: Министерството планира как да стимулира изкупуването на череши

Апостолов коментира и появили се в социалните мрежи снимки на аржентински череши, продаващи се у нас за 80 лв./кг. „Може би донякъде е нормално, защото тази череша се е появила не в сезона си, а твърде рано. Тогава интересът е голям.“

Той обясни още, че всяка година производителите на български череши са изправени пред предизвикателства. „Тази също ще има. Малко по-трудно ще ни бъде заради пандемията. Вероятно намирането на работна ръка и пласирането по пазарите ще става по-трудно“, прогнозира още той.

Целият разговор вижте във видеото.

Прочетете още: Десислава Танева: най-рисковите кампании са розоберът и прибирането на реколтата от череши

2 thoughts on “Български череши: ще има ли и на каква цена?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *