Правилно хранене – ключов фактор за увеличаване добива на мляко при кравите

Изборът на подходяща порода говеда, правилното отглеждане и доброто хранене са ключовите фактори за увеличаване на добива на мляко при кравите. Химичният му състав включва вода, лактоза, протеини и мазнини. Една средно зряла крава от добра порода дава около 30 кг мляко, а нормалният период на лактация е от 290 до 310 дни.

По отношение на храненето, млечната крава се нуждае от няколко компонента, за да достигне своя връх в производството на мляко – енергия (набавя се чрез прием на целулоза), протеин, минерали и вода. Целулоза се съдържа в грубите фуражи, сеното, пасищната трева, но може да се допълва и чрез включване в менюто на животните на зърнени култури като овес, ечемик, царевица или пшеница.

Осигуряването на достатъчно енергия – ключов момент за увеличаване добива на мляко

Билките са добри източници на енергия. Те може да осигуряват достатъчно протеин, за да поддържат работата на организма, но протеиновото им съдържание е твърде ниско, за да отговори на нуждите на кравите за увеличаване на производството на мляко.

Затова менюто на кравите трябва да бъде обогатено с бобови растения. Например храненето със сено от люцерна (от 2 до 4 кг на 100 кг телесно тегло) е достатъчно, за да бъде достигнат максималният млечен потенциал. 

Ролята на кореноплодните зеленчуци в диетата на млечните крави

Кореноплодните зеленчуци също са много важни за повишаване добива на мляко, тъй като стимулират лактацията и повишават апетита на животното. Те съдържат голямо количество витамини и глюкоза, захароза и нишесте. Като добавка към менюто на млечните крави кореноплодните зеленчуци могат да се дават както през летния сезон, така и през зимата. Картофите и цвеклото е по-добре да са предварително сварени, а за всички останали няма проблем да бъдат приети в прясно състояние.

Не нарязвайте зеленчуците на малки части, а ги давайте на животните цели или разрязани наполовина. Внимавайте обаче за доброто състояние на продуктите – те не трябва да са гнили и по тях да има плесен или други замърсявания.

Най-подходящи за хранене на млечни крави са следните зеленчуци:
  • Ряпа
  • Фуражно цвекло
  • Тиквички
  • Тиква
  • Картофи
  • Моркови
  • Дини
  • Зеле
Прочетете още: Опасен ли е коронавирусът за селскостопанските животни?

Количеството глюкоза в кръвта – важен фактор за добър млекодобив

Още един важен фактор за добър млекодобив е количеството глюкоза в кръвта на животните. Когато глюкозата в кръвта на кравата е недостатъчна, организмът използва аминокиселини за производството на глюкоза, което от своя страна намалява количеството налични аминокиселини, необходими за млечния протеин. Ето защо, ако искате кравата да дава повече мляко, в диетата ѝ трябва да присъства и достатъчно количество глюкоза.

Вода

Кравата кърмачка може да пие над 60 литра вода на ден, така че подсигуряването на прясна вода е задължително. Животното трябва да има постоянен достъп до водоизточник, за да утоли жаждата си, когато почувства нужда.

Прочетете още: Започва прием на временна извънредна схема за помощ за частно складиране на някои видове сирена

3 thoughts on “Правилно хранене – ключов фактор за увеличаване добива на мляко при кравите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *