МЗХГ към ЕК: Мерките за българско производство не ограничават вноса

Въведените по време на извънредното положение мерки, улесняващи достъпа на родните потребители до стоки българско производство, не нарушават доставките от други държави.

Това гласи позицията на Министерството на земеделието и храните в отговор на писмо на Европейската комисия, в което се посочва, че мерките са дискриминационни, защото задължават търговците на дребно да фаворизират местните хранителни продукти. Според ЕК това е ограничаване на свободното движение на стоки.

Припомняме, че МЗХГ приложи мярката след икономическата криза върху бранша, вследствие на пандемията от коронавирус. Цел за това е стимулиране на българско производство.

В писмото от ЕК се дава един месец на България за отговор.

Прочетете още: Все повече родна продукция на българския пазар

А от министерството поясняват: „Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни. По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната“.

От министерството допълват, че всички решения, взети през последните месеци, имат за цел да подкрепят стоките българско производство, малките и местни производители, за да бъде запазен техния поминък, имайки се предвид районите под карантина, затруднения транспорт и рискът от пренасяне на вируса.

„В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти, като същото е в процес на промяна след съгласуване със заинтересованите страни. Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в полза на потребителя, без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза“, пише още в изявлението.

Министерството на земеделието, храните и горите ще изпрати в срок становището до ЕК относно приетото Постановление за осигуряване на местна продукция в търговските обекти.

Прочетете още: 16 фермерски щанда с продукция на регионални производители в Кауфланд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *