Различните породи крави за мляко

Говедовъдните стопанства се различават по своето предназначение. Някои от тях отглеждат животни за месо, а други се грижат за млекодайни крави. Възможно е и съвместяване на двете дейности, но се случва по-рядко. В зависимост от насочеността се развъждат определени породи. Тук ще разгледаме най-разпространените породи крави за мляко.

Кои са най-известните породи крави за мляко?

Черно шарено говедо – порода с добри млекодайни показатели, чийто произход е холандски. Кравите достигат тегло от около 600 кг, а млякото им е с висока масленост – 4%. Годишният добив от едно животно е между 4500 и 5500 литра. Такива животни са внесени в страната през 60-те години на миналия век и са послужили за генетичен материал при различни кръстоски. Днес около 80% от говедата в България са от тези селектирани български породи.

Холщайн фризийско говедо – това е порода, получена чрез селекция на черно шареното говедо. Животните обаче са по-едри и са с около 100 кг по-тежки. Млякото е с малко по-ниска масленост (3,6%), но пък годишният добив може да достигне 8000 литра. Породата се използва за подобряване на генетичните показатели при селекцията на млекодайни крави. Има черни и червени представители на вида.

Българско червено говедо – порода, селектирана за добив на мляко. То е с масленост от 3,8%, а годишният млеконадой възлиза на 4000 литра. Самите крави са с тегло около 550 кг, червеникаво-кафяви на цвят.

Порода Айършър – плашливи и агресивни крави, които са доста чувствителни към температурите. Понасят добре студа, но горещината ги прави апатични. Максималното им тегло е 500 кг, но за година можете да надоите около 5000 литра мляко с масленост от 4,3%.

Прочетете още: Правилно хранене – ключов фактор за увеличаване добива на мляко при кравите

Червено степно говедо – породата понася добре промените в климата. Теглото им достига 510 кг. Маслеността на млякото е около 3,9% с годишен добив от 4000 литра.

крави

Холмогорско говедо – кравите са малко по-едри и достигат до 600 кг, а месото им също е с добро качество и висок рандеман. Можете да получите от една такава крава около 5000 литра високомаслено мляко – цели 5%.

Порода Ярославъл – животните са с тегло около 500 кг. Млякото е с висока масленост (4,5%), а добивът е от 6000 литра.

Тагилско говедо – дребни крави, с тегло от 480 кг. Издръжливи са, а и месото им е с добро качество. Добивът на мляко възлиза на около 5000 литра, а качеството му е отлично, с масленост от 4,2%.

Не пестете пари за грижи

Важно при отглеждането на животни е да им се осигурят добри условия. Бъдете готови да инвестирате в големи и топли обори, доилна и поилна техника и възможност за ежедневно почистване. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *