Изкуствено заплождане на прасета – как се прави?

Много стопани, които се занимават с животновъдство, отглеждат стотици свине във фермите си. Те трябва да планират раждането на малките прасенца и да контролират бройката, за която е предвидено тяхното стопанство. Това налага прилагането на изкуствено заплождане на прасета (женските), а не да се разчита само на естествен разплод.  

Когато говорим за голям брой животни, използването на услугите на ветеринар е доста скъпо перо. Поради тази причина е добре животновъдите да умеят да се справят сами с тази процедура, която сама по себе си не е трудна. Все пак е добре, преди да пристъпите към изкуствено заплождане на свинете, да повикате ветеринар за едно или две животни. Така ще имате възможност да проследите процеса и да изпълните манипулацията правилно и сами.

Изкуствено заплождане на прасета – как се случва?

Комплекти за осеменяване можете да закупите от специализираните аптеки. За да избегнете заразяване, не използвайте един и същи комплект за повече от едно животно. Намерете доставчик на сперма от качествени животни, за да се сдобиете със здраво поколение от жизнени прасенца. Закупеният от вас биологичен материал е с висока концентрация, което позволява разпределянето му между няколко свине-майки. Използва се правилото 1мл сперма на килограм живо тегло.  За разредител се използва дестилирана вода. Съхраняването на семенната течност се осъществява за сравнително дълго време при температура от 0оС и няма проблем тя да бъде транспортирана. При използването ѝ трябва да се затопли до около 18-25оС. Този метод на оплождане е щадящ за животните, като вероятността от нараняване и зараза е сведена до минимум.

Разгонените женски показват ясно кога са готови за оплождане. Те търсят изолация от останалите животни, постоянно са в движение и са видимо по-агресивни. Допир до гърба предизвиква незабавна реакция, съпроводена със силно квичене. Зачервените и набъбнали генеталии, които изпускат секрет са показател, че свинята е готова да бъде заплодена. Проверявайте животните си всяка сутрин за проява на тези характерни признаци.

прасета

Как да се отнесем със свинята

За да е успешно заплождането, свинята трябва да бъде възбудена и подготвена да приеме процеса. Пошляпвайте я с две ръце странично, но не докосвайте гърба. Стимулирайте гениталиите с потриване. Това ще допринесе за отделяне на хормона окситоцин и ще увеличи ефективността на процеса. Вкарайте катетъра внимателно и започнете бавно да изпомпвате биологичния разтвор, като това може да отнеме от три до пет минути. За постигане на сигурни резултати е добре да повторите процедурата след няколко часа.

Добрите стопани се отнасят с отговорност и любов към животните, които отглеждат. Ако полагате нужните грижи, трудът ви ще бъде възнаграден, а вие ще сте удовлетворени от постигнатите резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *