Неми патици – какво знаем за тях?

Няма патица е само едно от имената, с които е известна мускусната патица. Червеноглава, брадавичеста, турска, морска – тази интересна птица има много названия. Тя е полудива по природа, но се отглежда лесно в домашни условия. Понеже не издава дразнещи звуци и шумове, тя е наречена няма. И така, какво знаем за тези толкова интригуващи неми патици?

Лишени от капризи и устойчиви на болести

Тези патици не са капризни, устойчиви са на болести, ядат всичко и изискват минимални грижи. В същото време могат да осигурят на стопаните си добри приходи от продажба. Те наддават много добре на тегло в сравнение с дивите си роднини. Стопаните обаче трябва да държат крилата им късо подрязани, защото инстинктите им може да ги подтикнат да излетят след някое преминаващо ято. Когато температурите са ниски, немите патици трябва да стоят на топло и сухо място, защото краката им бързо изстиват. Не е необходимо да им се осигурява място с вода за плуване. 

Ако сте решили да се заемете с тяхното развъждане, добре е да ги държите отделно от останалите домашни птици. Осигурете им топло място за нощуване и лесен достъп до трева и слънце. Ако искате да им осигурите място за плуване, когато времето захладнее се погрижете да го изпразните от водата, за да не изстинат патиците. Не ги пускайте на двора, докато не изсъхне сутрешната роса.

Добив на яйца при неми патици

За добив на яйца се селектират патици-носачки, които снасят около 120 яйца. Те са изключително полезни, понеже са с ниско съдържание на холестерол. Нямата патица снася около 80 яйца, като близо 90% от тях са оплодени. Малките патета се излюпват след около 35 дни, като почти няма загуби при процеса. Порасналите птици тежат около 3,5 кг за женските и 5 кг за мъжките. Ако ги отглеждате за месо е добре да използвате добавка от соя, грах и слънчоглед към храната им, която обикновено е каша от царевица или пшеница. Месото на нямата патица много напомня дивечово, но е по-вкусно и деликатно. За по-голям рандеман някои стопани кръстосват няма патица с обикновена домашна патица. Тъй като половия нагон при тези птици е много нисък, край мъжкия не трябва да има женска няма патица. В противен случай той няма да се съеши с домашната патица. 

Патетата, излюпени в резултат на такива кръстоски, са поне с килограм по-тежки. Освен това те се използват като източник на черен дроб с най-високо качество. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *