Видовете кърлежови болести

Болестите, причинени от кърлежи, са опасни както за нас хората, така и за домашните ни любимци. Важно е да проверяваме животните си често, както и да им правим тестове за някои от следните кърлежови болести.

Видове кърлежови болести

Анаплазмоза – това е бактериална болест, която се причинява от ухапване на кърлеж. В кръвообращението се въвеждат два вида бактерии – Anaplasma phagocytophilum и Anaplasma platis, които унищожават кръвните клетки на животното. Първите симптоми са подути лимфни възли, температура, задъхване и умора, анемия. Те се появяват много скоро след ухапването. В кръвна проба под микроскоп се забелязват увредените клетки. Около двадесетия ден след ухапването видимите признаци изчезват, но болестта се развива интензивно. Засягат се далака и костния мозък, а диагноза може да се постави само със серологичен тест. Ако пропуснете и този етап, последващите увреждания са толкова много, че причиняват кръвоизливи и хематоми. Лечението включва Доксициклин и е с голяма продължителност – минимум един месец.

Ерлихиоза – болестта се причинява от Ehrlichia canis, която паразитира в кръвта. Тя е заразна не само за кучета и котки, а и за хората. Ухапването от кърлеж може да зарази животните с две или повече болести едновременно. Най-предразположени към зараза са немските овчарки. Първите прояви на неразположение се появяват до три седмици след ухапване и включват слабост, загуба на апетит, повръщане, температура. След това се преминава към хроничен етап, при който животното може да се парализира и ослепее. Лечението с Доксициклин продължава 30 дни.

Бабезиоза сериозна болест от кърлежово ухапване, която засяга всички системи на организма и води до смърт, ако не се диагностицира своевременно. Загуба на тегло, пареза и кръв в урината са сигнали, че нещо не е наред с любимецът ви. За лечение се използват множество препарати – аналептици, витамини, лекарства за сърце.

кърлеж
Пазете животните си от различните видове кърлежови болести

Борелиоза това е т.н. лаймска болест и е много опасна. Ухапването от кърлеж вкарва в организма бактерии от род Borrelia и протича в три етапа. Опасността се крие в това, че първите два етапа са безсимптомни и продължават няколко месеца. След около години първите явни признаци са налице и това са кожни язви, пареза на мускулите и артритни изменения. Лечението включва антибиотици от групата на Пеницилина и е продължително.

Превантивни мерки

За да избегнете такива проблеми, можете да вземете някои превантивни мерки. Правете редовен преглед на кожата на любимеца си за кърлежи и зачервявания. Използвайте препарати за превенция срещу ухапване. Сложете му специална каишка против кърлежи и други паразити. Водете го на профилактични прегледи и избирайте за разходка терени, пръскани против вредители и кърлежи.

Един коментар за “Видовете кърлежови болести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *