Ваксини за зайци – какво трябва да знаем?

Ваксини за зайци – какво трябва да знаем? Това е въпрос, който често получаваме от читатели.

Макар малките зайчета да получават антитела чрез майчиното мляко, те се нуждаят от допълнителна защита, за да могат да се справят с редица заразни болести. 

Видовете ваксини за зайци

Хеморагичната болест е разпространена при зайците. Тя има летален изход в повечето случаи, защото причинява образуването на съсиреци в кръвта. За да ги защитите се поставя ваксина Eravac.  Тя се инжектира подкожно в областта на гърдите, когато зайчетата навършат един месец. Защитната ѝ сила се задейства седмица по-късно, а животните подлежат на реваксинация след една година. Самата ваксина активира имунната им система в режим защита и започва производство на антитела. Ако впоследствие заекът попадне в контакт с вируса, той ще пребори успешно заболяването.

Друга ваксина, която се прилага за защита от хеморагична болест е  Nobivac Myxo-RHD. В допълнение тя защитава и от вируса на миксоматоза.  Разпространението на болестта става по кръвен път, посредством ухапване от бълха или комар. Следствие на заразата в рамките на две седмици животното умира. Признаците на болестта са подути и секретиращи очи, хрема и секрети от ануса. Появяват се хрема и пневмония, сърдечна и бъбречна недостатъчност, които са причина за висок процент смъртни случаи при зайците. Ваксината се прилага с подкожна инжекция след навършване на петмесечна възраст и започва да действа три седмици по-късно. Периода на защита е една година, след което заека подлежи на реваксинация. 

зайци
Правилните ваксини са жизнено важни за нашите зайци

Pestorin е заешка ваксина, която се прилага за защита от чума. Първата ваксинация се извършва на животни, навършили 10 седмици. Ако те проявяват някакви признаци на каквото и да е заболяване, ваксина не се поставя. Това се отнася и за бременни в последната седмица зайкини. Защитните сили са напълно задействани две до три седмици след инжектирането, като реваксинация се прави след една година. Не е препоръчително да се консумира месо от ваксинирано животно. Трябва да се изчака поне седмица, преди да бъде заклан заекът. 

Myxoren е жива ваксина за защита от миксоматоза. Прилага се като подкожна инжекция след навършване на четиримесечна възраст, като целта е да се изградят антитела за защита от миксоматозния вирус. Реваксинация се извършва на всеки шест месеца. Разредената за инжектиране ваксина трябва да се употреби до четири часа. Инжекцията се поставя подкожно в областта на гръбнака или с двойна игла в ухото.

Консултация с ветеринар

Всички споменати ваксини се отпускат с рецепта. Това изисква консултация с ветеринар относно най-подходящия за вашето стопанство тип ваксина, определяне на дозата и инструкции за правилно поставяне на инжекцията. След получаване на тези указания вие ще можете сами да се справите с останалата част от животните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *