Хризантеми в саксия – как да се грижим за тях?

Домашните хризантеми в саксия са растения, които очароват още от пръв поглед. Повечето сортове цъфтят през есента, когато с невероятните багри и форми привличат вниманието на всички ценители на красотата. Но можем ли да им се наслаждаваме, отглеждайки ги у дома? Именно това ще разберем сега.

Хризантеми в саксия – най-важното, което трябва да знаем

Отглеждането на хризантеми в саксия съвсем не е трудно, но помислете за някой подходящ сорт, както и се постарайте да осигурите на цветето подходящите условия. 

Като цвете, отглеждано на закрито, „принцесата на есенната градина“ може да вирее в продължение на дълги години.  

Как да се грижим правилно за нашите хризантеми в саксия?

Повечето сортове цъфтят през есента, когато температурата на въздуха е вече по-ниска, в сравнение с тази през лятото. Прохладното време насърчава дългия и обилен цъфтеж. Добро време за засаждане е и началото на пролетта, затова и доста производители нарочно провокират хризантемите да цъфтят през този период.

Грижа след покупката

Трябва да приспособите вашата красавица към домашните условия. Преди да я присадите в друга саксия, я сложете за известно време на някое добре осветено място. Едва след 2-3 седмици може вече да я присадите.

Почва

Когато търсите субстрат за засаждане на хризантеми в саксия, е важно да намерите такъв, който е едновременно с висока хранителна стойност и рохкава структура. Може да изберете готова почва за цъфтящи култури или друга, която е богата на микроелементи и няма висока киселинност.

Осветление

За доброто развитие на растението е важно да осигурите дълъг светлинен ден. Сложете я на източния прозорец, където има най-много светлина, а в жарките летни дни я засенчете с нещо, за да избегнете евентуалното ѝ прегаряне. Най-подходящата температура за отглеждане на хризантеми в саксия е 18-23 °C.

Поливане

От изключителна важност е да поддържате правилния баланс – нито да  преполивате, нито да пресушавате почвата. Излишната влага в корените може да предизвика гъбични заболявания, а недостатъчното количество вода от своя страна ще загрози вида на растението.  

Подхранване

Тези хризантеми, които цъфтят обилно, трябва да се подхранват всяка седмица, докато трае цъфтежът. Подходящи са препарати, съдържащи азот, фосфор и калий.

Подрязване

Навременното прищипване и изрязване ще помогне за красивото оформяне на домашната хризантема. Преди да подрежете хризантемата, трябва внимателно да я разгледате – премахнете тези издънки, които са по-криви и изглеждат неестетично. Резниците може да използвате за вкореняване. По време на резитбата трябва също така да отстраните изсъхналите цветове, сухи листа и стъбла.

Полагайте редовни грижи за вашата хризантема в саксия, за да се радвате по-дълго на нейната красота.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *