Осветителни тела за градина

Градинските осветителни тела са един от важните елементи от екстериора. Освен че с тяхна помощ можете по-лесно да стигнете до вратата на къщата през нощта, те играят ролята и на прекрасни градински декорации, създаващи специална атмосфера. 

Как да изберем обаче най-подходящите осветителни тела за градина?

Да разгледаме различните опции според предназначението. В зависимост от приложението си, осветителните тела за градина са разделени на няколко основни групи – архитектурно осветление за фасади и малки архитектурни форми, сервизно осветление за градински пътеки и в близост до входната врата, пейзажно осветление за оформяне на градински акценти, декоративно осветление и други.

Осветяване на фасадата на къщата

В този случай обикновено се залага на мощни стенни лампи с рефлектор и сензор за движение. Те са удобни, защото когато никой не се движи в зоната се изключват автоматично, а при нужда отново се включват. Освен че е практичен, този тип градинско осветление ще придаде много красив вид на фасадата на вашата къща.

Сервизно градинско осветление

Сервизното градинско осветление се използва най-вече за очертаване и осветяване на пътеката, която води до входната врата. Такива осветителни тела за градина гарантират, че можете безопасно да се движите навън, без риск да паднете и да се нараните в тъмното. Покрай малките пътеки, ниските градински лампи изглеждат много впечатляващо.  

Пространствено градинско осветление

Основната му задача е да добави дълбочина на екстериора през нощта. Ефектът се постига чрез комбинация на различни нива на осветление и тяхното правилното разположение. По-близките обекти трябва да бъдат осветени малко по-слабо, в сравнение с по-далечните, което създава специфичния ефект на дълбочина на пространството.

Декоративни осветителни тела за градина

В съвременните градини така наречените “светулки“ започнаха да се използват все по-често. Те „намигат“ в тревата, по върховете на дърветата и навсякъде другаде, където ви хрумне да ги инсталирате. Соларните модели са особено практични, още повече, че идват във впечатляващо разнообразие от форми и цветове – морски кончета, пеперуди, цветя, топки, фенери и какво ли още не. 

Декоративните градински лампи със слънчево захранване на практика могат да се поставят навсякъде, да се групират или да се използват самостоятелно. Няма нужда от електрически кабели, просто ги подредете според естетическите си предпочитания из градината и вечер ще се радвате на една вълшебна гледка – загадъчни светлинки, сякаш дошли от някакъв приказен свят.

Най-добър ефект се постига от добре подбраната комбинация на различни осветителни тела за градина. Така че, преди да направите окончателен избор, първо огледайте внимателно вашия екстериор и заложете на най-рационалните и ефектни решения.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *