Каква мотофреза да изберете за вашето стопанство

Мотофрезите през последните години се превръщат все повече в инвентар за всекидневна и задължителна употреба от всеки, който разполага с градина. 

Докато в миналото се смяташе, че мотофрезите са само за ползване от хора, които произвеждат по-големи количества плодове и зеленчуци предимно за продан, днес тенденциите са други.

Като инвентар за обработка на земята мотофрезата е подходяща за различни посеви, включително за цветя и етерично-маслени растения.

Ползи от използването на мотофреза

Използването на мотофреза като инвентар във вашето стопанство носи много ползи:

  • Разбива големите буци пръст след оран с плуг или в малка градинка след обработка с права лопата;
  • Окопава междуредията за унищожаване на плевелите;
  • Вкопава внесен оборски тор или компост в почвата;
  • Стимулира поемането и задържането на водата в почвата;
  • Подобрява топлинния и въздушно-газовия режим в почвата.

Изисквания за правилен избор на мотофреза

Когато избирате модел мотофреза, трябва да се съобразите със следните критерии:

  1. Класът мотофреза и площта на градината

Според вида на задвижването, мотофрезите са с електрически двигател и с двигател с вътрешно горене.

Електрическите мотофрези са подходящи за по-леки дейности в цветни и малки зеленчукови градини. Тяхната работна площ е 30 см. Леки са и не са шумни. Удобни са и за парници поради липса на газове.

Мотофрезите с двигател на бензин/дизел са по-мощни, но по-тежки и по-шумни. Затова пък към тях можете да закачите допълнителен инвентар. Работната им ширина е до 100 см и това ги прави подходящи за градини с по-голяма площ.

2. Вид на почвата

По-мощните мотофрези са по-подходящи за каменисти и по-глинести почви. В някои случаи електрическите фрези не са ефективни за тях.

3. Начин на ползване

Добре е да решите предварително за какво ще използвате мотофрезата и как. Това се отнася най-вече до използването на допълнителен инвентар, който идва с по-скъпите мотофрези.

Ако ще теглите ремарке, мотофрезата трябва да бъде по-мощна. Такива мотофрези  притежават мощност 5-7 конски сили и имат скорости. Към тях се предлагат и гумени колела. В случай, че ще превозвате различни товари, такава мотофреза би ви вършила чудесна работа.

Прочетете още: Как да изберем подходяща сеялка за есенници?

Осведомете се за гаранционното и извънгаранционното обслужване на мотофрезата, преди да я закупите.

Когато определяте какви средства сте склонни да инвестирате, сигурно ще попаднете на различни модели и производители. Марковите машини са с по-добри качества и издържат на по-големи натоварвания, но са и по-скъпи. Има и по-евтини модели, които също работят добре, ако направите правилен избор съобразно своите цели.

Един коментар за “Каква мотофреза да изберете за вашето стопанство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *