Как да изберем подходяща сеялка за есенници?

Едно от най-големите предизвикателства днес пред земеделските производители е поддържането на високи добиви и качество на продукцията. Това до голяма степен зависи и от наличието на надеждна техника, която трябва да се планира много внимателно. Успешното засяване е първата стъпка към получаването на високи добиви. Затова вашата сеялка трябва да работи на бързи обороти, без отклонения, точно и в срокове.

Въпреки че тя се използва в годината само няколко месеца, често се налага съкращаването на сеитбената кампания заради неблагоприятни атмосферни условия. Натоварването на машината нараства и ако сеялката не е здрава, невзискателна и поддържаща се на ремонт в съответното стопанство, сеитбата ще бъде проблемна.

Коя е първата стъпка при избора на сеялка?

Всеки стопанин се ориентира към сеялка, която да е автоматизирана максимално и да бъде с голяма работна ширина. Още в началото фермерът трябва да информира търговеца как ще бъде експлоатирана машината, за да се намери най-подходящият вариант.

Това са важни детайли като:

– по каква технология ще се отглеждат културите;

– по какъв агрофон ще се сее;

– какъв е релефът на полята;

– какви култури се засяват;

– какви размери имат полетата;

– колко са отдалечени нивите и изискват ли транспорт;

– какво е общото състояние на машините в стопанството;

– има ли готовност персоналът за обучение.

Кое е важно при избора?

Решавайки да закупи сеялка, фермерът трябва да има предвид наличните си почвообработващи машини, за да се впише сеялката сред тях.

За да работи сеялката качествено, се взема под внимание дали полето е изравнено, как е обработена почвата, структурата й, по какъв начин са раздробени и растителните остатъци след жътвата.

Особено внимателно трябва да се избира сеялка за директна сеитба, понеже не всеки ботуш, анкерен или еднодисков, ще успее да влезе в по-дълбока слама.

Друга особеност е, че някои сеялки не могат да сеят върху мулч. При минимална почвообработка с повече растителни остатъци на полето ще работи добре:

– дискова сеялка при предварително подготвена почва или с по-голямо налягане на дисковете и добри чистачи;

– анкерна сеялка;

– сеялка от култиваторен тип.

Какво е характерно за отделните сеялки?

При избора на сеялка е важно какъв е работният орган – анкерните и дисковите ботуши, като сеитба се прави и под култиваторни лапи.

Сеялки от култиваторен тип с анкерни ботуши – подходящи са за работа напролет, защото успешно се справят на влажни почви.

Дискови сеялки – добре работят в по-сухи условия през есента. Без значение какво е положението на рамата, справят се с неравния терен и запазват влагата.

Сеялки с копиращи анкери – могат да сеят върху растителни остатъци и да поставят точно на голяма дълбочина дребни семена.

Напоследък все повече се използват и сеялки за директна есенна сеитба при безорното земеделие, както и стърнищни мултифункционални сеялки, успяващи да засяват в необработено стърнище.

Прочетете още: Предимства на картофовадачките за чиста и здрава продукция

Снимка: Оптиком ООД

Един коментар за “Как да изберем подходяща сеялка за есенници?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *