Предимства на картофовадачките за чиста и здрава продукция

По-ранната реколта от картофи на много места в страната вече е прибрана, но на други сега е в ход или скоро предстои. Някои производители вадят картофите ръчно, но тези с по-големи площи отдавна са механизирали процеса. Ваденето на картофите с картофовадачки е много по-ефективно, бързо и гарантира добро качество на грудките. Вадачките по принцип биват навесни и прикачни, едноредови, двуредови и четириредови, като след четириредовите следват вече картофокомбайните.

Едноредови картофовадачки

Те са с кардан, вибрационни, при което изтръскването е заедно, и лентови. Някои от лентовите могат да вадят и пресни картофи. При всички случаи грудките се запазват здрави.

Едноредовата вадачка е предпочитана заради лесното й експлоатиране и поддръжка, но най-вече заради запазването качеството на грудките и доброто им отделяне от пръстта.

Макар че не са големи, имат възможност да се агрегират с малогабаритен трактор.

Ако са навесни с триточкова навесна система и ВОМ, са с мощност 15-50 к.с. и това ги прави ефективни – до 10 дка на час. Освен това са и икономични.

Двуредови картофовадачки 

Те са с почти същите параметри. Има и модели с монтирано ротационно сито, например тези с марка PYRVS. 

Работят много прецизно, полагайки и подреждайки почистените картофи след машината в надлъжни ленти. Някои разхвърлят картофите за изсушаване.

Тези машини работят в насаждения, при които разстоянието между редовете е 50-75 см. Високопродуктивни са с възможност за добив до 400 кг/ха за 1 час.

Задвижват се от хидравликата на трактора, като тракторите, които се използват за агрегиране, са с над 50 к.с., триточкова окачваща система, задвижвана с РТО от клас 0,9 и повече. Тяхната работна ширина е от 1-1,5 м, тежат над 700 кг при дължина над 3 м и работят с 5 км/ч.

Формата на устройството за вадене е като плужно тяло с остриета. Броят им е в зависимост от модела, а има и опция за добавяне на два диска за изравняване след вадене на грудките.

Двуредовите вадачки е възможно да се оборудват и с маса за събиране. 

По-големи картофовадачки 

Те също гарантират прецизно боравене и производителност, работят при ниски мощности и са с възможност да изпълняват едноредово и двуредово вадене. Модулната им конструкция прави поддръжката лесна. 

Версията WH200 е такава вадачка – двуредова и с предназначение за механично или за двустепенно вадене. Подходящ трактор за агрегиране е с над 70 к.с.

Големите картофовадачки при нужда могат да се комбинират от едри производители с картофен комбайн. Така продуктивността и ефикасността от ваденето по схема 2 +2 реда се увеличава.

Изборът на картофовадачка зависи от възможностите на фермера. При всички случаи обаче с такава машина се прибира чиста и здрава продукция.

Прочетете още: Отглеждане на картофи

Снимка: Grimme

2 thoughts on “Предимства на картофовадачките за чиста и здрава продукция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *