Кои плевели са причина за отравяния при преживните животни

Макар че това лято беше икономично откъм валежи в повечето райони на страната, на места има достатъчно зелена трева, подходяща за паша. И понеже тя не расте избирателно, сред нея освен на полезни растения, преживните животни могат да попаднат и на отровни плевели.

Кои отровни плевели се срещат най-често по пасищата?

Бучиниш

Бучинишът е бурен, познат още под името  балдаран или цволига. Среща се навсякъде, най-вече по посищата, покрай пътищата и в изоставени дворове.

Това растение е силно отровно заради съдържанието си на пиперидинови алкалоиди. Най-много са те в зелените му плодове.

Най-често с бучиниш се натравят овцете, козите и говедата.

Татул

Татулът също е разпространен из цялата страна, най-вече сред полето. Представлява храстовидно растение с едри бели или лилави цветове, които имат фуниевидна форма. 

Зеленият плод на татула има яйцевидна форма и е покрит с шипове.

При пречупване растението има неприятна миризма.

От преживните животни най-големи поражения татулът нанася при говедата.

Балур

Балурът е коренищен плевел и е масово разпространен по пасища, изоставени ниви, житни поля и др.

В напреднал вегетационен период на растението зелената му част съдържа цианогенния гликозид дурин, който е силно отровен.

При прекомерна консумация на листната маса на балур се подува търбухът на преживните животни, като се притиска диафрагмата и дишането спира.

Освен това балурът причинява и множество аборти и смърт при овцете и други животни.

Чемерика

Тя се среща по влажните ливади в планините и предпланините. И двата ѝ вида – бяла и черна – са отровни в началото на развитието си поради алкалоидите. Най-токсични са коренищата.

От преживните животни смъртни случаи се наблюдават при говедата.

Хвощ

Най-разпространени на нашата територия са три вида хвощ: полски, зимен и блатен. Отровното въздействие на хвоща се дължи на алкалоида еквизетин. По-рядко се натравят говеда и овце от преживните, най-вече негови жертви стават конете.

Как действат отровните растения?

Физиологията на преживните животни е такава, че храната не се смила по време на паша. Така в техния храносмилателен тракт попадат отровни растения.

През нощта в устата се дообработва всичко, като се сдъвква или преживя, а после се разгражда в предстомашията от микроорганизмите.

Козите по-рядко се натравят, защото се хранят повече с вейки и клонки и подбират растенията.

При натравяне животните падат, като изпъват краката си, по устата им се появява пяна, температурата им се понижава, а лигавиците им стават кърваво червени или бледи. В такъв случай трябва спешно да се потърси помощ от ветеринар.

Прочетете още: Защо тревопасните животни имат нужда от каменна сол?

2 thoughts on “Кои плевели са причина за отравяния при преживните животни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *