Най-добрите породи коне за месо

Най-добрите породи коне за месо – кои са те? Това ще обсъждаме в днешния текст.

На българския пазар могат да се открият продукти от конско месо. То е източник на ред микроелементи като магнезий, мед, фосфор, желязо и други, както и на витамини В, А, Е, Р. Това е месото с най-високо съдържание на белтъчини и има изключителна хранителна стойност. Допълнителен негов плюс е, че съдържа малко мазнини и почти никакъв холестерол, което го прави диетично. Усвояването му от организма става за часове, при което се стимулира обмяната на веществата и храносмилането.

Полезните вещества в конското месо го правят подходяща храна при състояние на анемия, отслабена имунна система и алергични прояви. То зарежда организма с енергия и се препоръчва при състояния, изискващи силно физическо натоварване.

Храненето на животните е от изключителна важност за осигуряване на качествено месо. Хранене със зърно не се препоръчва. Конете трябва да пасат свободно на пасища със свежа, зелена трева. Като цяло популацията на коне в България е ограничена, а достигането на тегло, достатъчно за клане изисква доста време. Поради тази причина произвежданите от конско месо продукти обикновено са смес от конско и телешко месо. Въпреки това цената им остава висока. 

коне

Най-често използваната за месодобив порода е Ардена. Това са масивни коне, които се използват за превоз на тежки товари в недостъпни места. Издръжливи и кротки, тези коне имат неизчерпаема енергия. Масивното им телосложение създава грешно впечатление, че са мудни, което съвсем не отговаря на истината. Благият им характер ги прави подходящи и за терапевтична езда на хора с определени проблеми. При отглеждането им е важно да бъдат предпазвани от студени и влажни места, защото лесно се поддават на настинки. Важно е да се поддържа висока хигиена в конюшните, а подът да е застлан с достатъчно слама. Това предпазва чувствителните им към влага копита от развитие на микроорганизми.Правилно хранените с трева и сено коне осигуряват голямо количество качествено месо.

Прочетете още: Кои плевели са причина за отравяния при преживните животни

Българският тежковозен кон е друга месодайна порода. Тя се отличава с масивно телосложение, спокойствие и изключителна работоспособност. Поради добрите си характеристики животните от породата се използват при кръстоски, селектирани с цел добив на месо. Популацията им обаче е силно ограничена, което прави развъждането им труден и бавен процес.

Други отлични породи коне за месо са Каракачански кон, Дунавски кон, Хафлингер, Източнобалканска порода, Плевенска порода и т.н. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *