Как се събира пчелен прашец

Медът е най-широко разпространеният продукт, който пчелите ни даряват. Но хората, занимаващи се с пчеларство знаят, че т.нар. пчелен прашец е втори по важност и количество. Той е от изключителна важност за живота в кошера, защото от него пчеличките приготвят пчелно млечице, както и маточно млечице. С тях се изхранват ларвите на бъдещите пчели.

Какво е пчелен прашец?

Какво представлява пчелният прашец всъщност? Това са поленови прашинки, отделяни от тичинките на растенията. Пчелите го събират след като изсъхне росата – обикновено между 10 и 12 часа. Прашецът полепва по косматите пчелни телца, след което насекомите го омесват със слюнката си и го складират в торбички на задните си крачета. Оформените топченца те складират в специални килийки от пчелната пита. Там други пчели, които отговарят за тази дейност, започват да ги притъпкват, докато се заеме около две трети от пространството. Най-отгоре заливат с мед и така запечатват прашеца. Процесите, които протичат след това водят до образуването на стерилна перга. От нея пчелите приготвят храната за пчелата-майка и ларвите – т.н. пчелно млечице. Това е безценен източник на белтъчини, важен за поддържане на живота на пчелното семейство. Една пчела може да донесе в кошера от 8 до 20 милиграма прашец, а семейството в кошера консумира годишно около 30 кг от него. Това е грандиозен труд на хиляди работнички!

Пчелният прашец е много полезен и за хората. Той съдържа важни за човешкото тяло аминокиселини, глюкоза, фруктоза, белтъчини, хуклеинови киселини, мазнини и микроелементи. Много природни лекове са базирани на употребата на пчелен прашец. Тази е причината, която мотивира някои пчелари да ориентират част от кошерите към събирането на прашец. За целта се използват прашецоуловители. Те могат да се поставят от външната или от вътрешната страна на входа на кошера. Това е просто приспособление, което представлява метална решетка с малки отвори. За да влезе в кошера пчеличката трябва да премине през някой от отворите и така отърква тялото си в него. Топченцата прашец падат от крачетата ѝ се събират в специално отделение. Те се вадят от пчеларя всеки ден и се поставят в сушилня с инфрачервени лампи, за да достигнат влажност от около 10%.

пчели

Събиране на пчелния прашец

Пчеларите трябва да познават добре пчелните си семейства, да следят винаги в кошера да има достатъчно храна за изхранването му, да ги подхранват допълнително и при нужда да отстраняват прашецоуловителите. Това е процес на постоянна грижа и наблюдение. Ако има недостиг на пчелен прашец жлезите, които отделят пчелно млечице, губят своята активност. Като пряко следствие от това се проявява поредица от процеси, водещи до спад на преработването на нектар в мед. Пчелите също така рязко намаляват способността си да отделят восък и не могат да изграждат килийките на питите. Често срещана реакция на пчелното семейство е да прогони търтея, за да спаси храната. Така обаче се губи възможността да се опложда пчелата-майка и кошерът загива. 

От април до юни е периодът, в който се събира най-много прашец.

Прочетете още: Прополис – все по-търсен на пазара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *