Машина за чистене на пчелен прашец

Машина за чистене на пчелен прашец – да, има и подобни удобства за пчеларите в днешно време.

Какво представлява пчелният прашец?

Когато прелитат от цвят на цвят, по мъхнатите телца на пчелите се полепва прашец от тичинките на растенията. Насекомите отделят спойващи секрети, с помощта на които оформят прашеца на топченца и ги пренасят в кошнички на задните си крачета. Съдържанието на белтък в прашеца е много високо, но освен това той съдържа още редица полезни за организма вещества. Високата му влажност обаче го прави малотраен продукт. Поради тази причина пчелите инстинктивно го консервират, запазвайки го за пълноценното си зимно хранене. Продуктът се нарича перга и се съхранява в заляти с мед пчелни килийки.

Пчеларите прибират част от пчелния прашец, който се използва с лечебна цел при редица заболявания, както и за стимулиране на имунитета. За целта се използват специални прашецоуловители. Решетки с калибрирани отвори, през които преминават пчелите, обират цветните топченца от телцата им. Те падат надолу в чекмедже, предназначено за складирането им. За да е качествен прашецът, той трябва да бъде ежедневно изваждан и изсушаван.

В процеса на събиране на прашеца много често в чекмеджето попадат примеси от различен произход. Това може да са части от самите пчели, както и парченца от пчелните пити. Тези примеси трябва да бъдат отделени от пчелния прашец, което се извършва по механичен път. 

пчели

В зависимост от местата, от които се събира, пчелният прашец има различни характеристики. Слънчогледът, рапицата, лавандулата, които са маслодайни растения, отделят мазен и лепкав прашец. При липата, акацията и други дървесни видове, прашецът е силно летлив и сух. Силните пчелни семейства могат да направят по-големи топченца. При слабите те са с по-малка големина. Влажността на въздуха при събирането също е различна. Всички тези условия са от значение за чистотата и качеството на пчелния прашец, както и за неговото пречистване.

Прочетете още: Какво изисква спокойното зимуване на пчелните семейства

Машина за събиране на пчелен прашец

Машината, която се използва за тази цел, се нарича още веялка. Като цяло това е мобилна, електрическа правоъгълна кутия с вграден вентилатор. Той има до три степени на мощност. През фуния в горния край на веялката се насипват малки порции от прашецът. Въздушната струя го обдухва, при което примесите се отделят. Топченцата минават през решетка на по-долно ниво, а замърсителите се отлагат на мрежа. Машината може да има до девет нива на пречистване, което прави крайния продукт изключително качествен.

Има различни разновидности на веялки. Можете да подберете най-достъпната ценово, с най-подходящите по големина решетки и мрежи, както и брой на нивата. 

Един коментар за “Машина за чистене на пчелен прашец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *