Пчеларски програми 2021 – изисквания

Пчеларски програми 2021 – какво трябва да знаем? Това ще разискваме в тази статия. Сигурни сме, че ще ви бъде полезна.

В българските пчеларски дружества членуват около 5000 човека. Редица фактори, сред които пръскането с пестициди, свиване на пазара на пчелни продукти и повишените транспортни разходи доведоха до намаляване на заетите в сектора с близо 9%. Реализираните продажби на пчелен мед също са намалели и то с фрапиращите 25%. Като цяло хората в пчеларския бизнес се нуждаят от качествени мерки, подобряващи условията за пласмент на продукцията, технологиите за добив и ефективна защита на пчелните семейства. Разработват се програми за опазване на българската медоносна пчела, организират се семинари за повишаване квалификацията и знанията на пчеларите, както и мерки за повишаване качеството и конкурентоспособността на продуктите.

Кандидатстване по програмата

Кандидатстването за финансиране по Програмата за развитие на селскостопанските райони е един от лостовете за подкрепа на пчеларите в България. Подробности за изискванията към кандидатите могат да бъдат открити на сайта на земеделското министерство. Посещенията на обучителни семинари и курсове носи допълнителни бонус точки при подаване на документи за кандидатстване за субсидии.

За периода 2020 – 2022 е отпуснат бюджет от 19,2 млн. лева за националната ни програма по пчеларство. Половината от средствата се осигуряват от Европейския съюз, останалите пари са перо от бюджета на страната. В края на 2020 г. около 2000 пчелари се възползваха от възможността да кандидатстват за отпускане на средства през 2021. Ще бъдат закупени нови кошери, както и пчели-майки и пчелни семейства. Вароатозата е опасна болест, срещу която се води упорита борба, изискваща съответните средства. Те също се осигуряват по тази програма. Предвидени са и средства  за лабораторни анализи на меда, покупка на инвентар и подкрепа на подвижното пчеларство. Програмата позволява финансиране както на еднолични производители, така и на организации и сдружения. 

Съветът на Hubavajena.bg: Ако ви се похапва пчелен мед, който е истински продукт, а не имитация, последвайте линка и разгледайте предложенията в Ревита.

Пчеларски програми – заедно за пчелите

Всички действия и конкретни решения, предприети в посока подпомагане на пчеларския бизнес са от огромно значение. Пчелите са основния вид, спомагащ за опрашване на растенията и повишаване на биоразнообразието от култури в различните райони. Важно е самите пчелари да взимат дейно участие в обсъждането на мерките и диалога с държавата. Опазването на този поминък трябва да е обща задача и цел. За това националните пчеларски програми са толкова важни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *