Пчелно млечице – как се добива и съхранява

Пчелното млечице представлява секрет, произвеждан от нелетящи пчели. Те са на възраст от 5 до 15 дни и са наречен „кърмачки”. Млечицето подхранва допълнително търтеите и пчелите работнички, като подпомага растежа им през първите три дни. За целта кърмачките отделят секрет от жлези, разположени в долните им челюсти. Пчелата майка се подхранва с пчелно млечице през целия си живот, като за нейната храна се произвежда секрет от горночелюстните жлези на кърмачките. Това, което различава двата вида млечице е концентрацията на полезни вещества в него. Предназначеното за майката стимулира репродуктивните ѝ способности.

Какво точно представлява пчелно млечице?

Пчелното млечице е продукт, който се добива само по естествен път. За целта е необходимо пчелното семейство в кошера да е силно, младо и здраво. Пчели-майки се отглеждат в специални килийки-маточници. Когато майката се извади от кошера, работничките започват да произвеждат млечице и да пълнят килийките, в опит да отгледат нова пчела-майка. След два до три дни то може да бъде обрано от килийките с малка, неметална лъжичка. Това е оптималното време да се сдобиете с най-качествено млечице в достатъчно голямо количество. Поставят се нови маточници с ларви в тях и процесът се повтаря. Важно е периодично в кошера да се връщат майките, за да се поддържа нормалният жизнен цикъл в него. В противен случай пчеличките ще забележат, че въпреки усилията им не успяват да отгледат нова майка и просто ще спрат да произвеждат млечице. Процесът е бавен, но при около 100 маточника можете да добиете около половин килограм пчелно млечице от кошер. През това време е необходимо допълнително да подхранвате пчелите си. 

Прочетете още: Машина за чистене на пчелен прашец

Съхраняване на продукта

Проблем е съхранението на добития продукт, защото се разваля много бързо. Около два месеца можете да го държите на студено и тъмно, най-добре в стъклен херметически съд при температура от -5оС до 0оС . Дълбоко замразяване от -20оС позволява това време да се удължи до 2 години. Извън такава среда продуктът ще издържи 2 до 3 часа. Поради тази причина млечицето трябва да се обработи химически, което не удовлетворява някои клиенти. Друга възможност е то да се смеси със затоплен предварително мед. Нагряване за около 2 часа при температура от 55оС унищожава ензимите, които влошават качеството на млечицето. Третият начин е то да се дехидратира, което позволява получения прах да е в годност до 4 години без специални условия на съхранение. Процесът е известен под названието лиофилизация.

Мненията относно ползите от пчелното млечице за човешкото здраве са доста поляризирани. Някои го препоръчват като безценно средство за повишаване на имунитета и набавяне на аминокиселини, източник на здраве и енергия. Други са на точно противоположното мнение, изтъквайки големия риск от алергични реакции с фатален край. 

Един коментар за “Пчелно млечице – как се добива и съхранява

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *