Подвижно пчеларство – какво е това?

Сигурни сте чували поне веднъж за т.нар. подвижно пчеларство. Но чудили ли сте се какво е това? Нека ви обясним.

Какво означава това?

Подвижно или мобилно се нарича пчеларството, което залага на транспортирането на кошери до подходящи площи. Пчелите не винаги успяват да прелетят до места, предлагаща добра паша, а това неминуемо рефлектира върху добива. Положителните ефекти при този вид пчеларство са двуяки: от една страна добива на мед нараства, а от друга се опрашват растенията в района. Нормативни уредби в нашето законодателство съдържат подробни указания. Те определят върху площ, засята с определена култура, колко кошера могат да бъдат разположени. Що се отнася до разстоянието, на което могат да се транспортират пчелните семейства, ограничения не са предвидени.

Трябва обаче да се спазват някои основни правила. Рамките на кошерите се укрепват добре, за да не премажат пчелите при движението. Налива се прясна вода в хранилките, трябва да се осигури вентилация и приток на свеж въздух. Предвижването трябва да става в хладните часове на денонощието при сравнително бавна скорост. След пристигане се дава време на пчелите да се успокоят, преди да се отворят кошерите. Собственикът на пчелина трябва да разполага с разрешително, издадено от съответното кметство, че има право да го разположи на определения терен. Освен това преди пътуването ветеринарен лекар трябва да издаде документ, че пчелните семейства са здрави. Така се ограничава възможността да се разпространяват заразни болести.

Прочетете още: Пчелно млечице – как се добива и съхранява

Различни пчеларски програми, както и средства, отпускани по европейски проекти се насочват към този тип пчеларство. Те подпомагат закупуването на всичко необходимо за практикуването му. Няма как обаче да бъдат ограничени набезите и кражбите. Това е една от причините все по-малко хора да се ангажират с тази дейност. Твърди се, че добивът на мед и восък се увеличава два до три пъти, но според някои действащи пчелари това не е точно така. Сред тях се шири мнението, че инвестициите, нужни за едно рентабилно подвижно пчелно стопанство са огромни. Необходимо е да бъдат закупени трактори, камиони, платформи, ремаркета, подходящи кошери. За отдалечените райони е нужно да бъде наета и жива охрана. За някои места се изисква плащане на наем за ползване. Има определени изисквания и за ваденето на мед, като течаща вода например. Това налага ново транспортиране и нови разходи.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако ви се похапва пчелен мед, който е истински продукт, а не имитация, последвайте линка и разгледайте предложенията в Ревита.

Преценете своите възможности

За да не се достига до критични ситуации всеки, решил да се захване с подвижно пчеларство, трябва да прецени добре възможностите си – финансови и физически. Използването на средства по програми са добър вариант, които значително биха облекчили стартирането на такъв бизнес. Нужни са още отговорно отношение, желание и достатъчно знания, за да бъде начинанието успешно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *