Препарати против слана и измръзване

През топлата част на годината има периоди, когато настъпва рязко изстиване на земната повърхност. Това води до конденз, отлагащ се по растенията, а температури под 0оС го превръщат в скреж. Той е известен под името слана. Пораженията за реколтата са фатални, като реколтата може да бъде частично или напълно унищожена. Навремето стопаните са спасявали растенията, палейки влажна слама. Отделеният обилен пушек пречи земната повърхност да се охлади прекалено много и бързо. Този метод се практикува и днес на места. Далеч по-лесно и ефективно обаче е да се използват специално разработените за целта препарати.

Най-добрите препарати против слана и измръзване

Антифрост, Розбул

Предназначен да защитава насажденията от слана, както и от измръзване през зимата. Препаратът изгражда поносимост в растенията срещу ниски температура, като същевременно образува защитен филм по повърхността им, който ги защитава допълнително. Използва се в периода до разлистване на пъпките, като най-ефикасен е от 48 до 24 часа преди очакваното застудяване.

Стоп Фрийз, GT Chemicals

Този продукт предпазва растенията от измръзване по време на цъфтеж и през периода на оформяне на плода. Това е иновативна разработка, предлагана под формата на серум. Освен ефективна защита при рязко застудяване, препаратът осигурява хранителни вещества и елементи, подпомагащи цъфтежа и опрашването. Той работи на клетъчно ниво, като уплътнява клетките и извлича част от водата в тях. При това положение дори при ниски температури не се образуват ледени структури във вътрешността на насаждението. Голямо предимство е възможността препаратът да се доставя и чрез поливане, а не само чрез пръскане.

Прочетете още: Как да защитим зелето от неприятели?

Скудо терм, Амитица

Друго иновативно решение, което съдържа биоразградим съполимер. След нанасянето му върху растението се образува защитно покритие срещу температурни промени. По същество действието му се основава на точно противоположна стратегия. Защитната мембрана ограничава водните изпарения, което пък намалява вероятността от увреждане при резки разлики в температурите.

Силиконово масло

То се използва за третиране на овощни дървета, плодоносни или декоративни храсти, лозови насаждения. Освен пролетно време, когато опасността от слани е най-голяма, маслото се използва и в края на есента. Тогава листната маса е почти опадала, но останалата част от растенията може да бъде ефективно защитена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *