Мравки – как да се борим с тях?

Във всяка градина има мравки и това е напълно естествено. В резултат на тяхната дейност почвата се обогатява с фосфор и калий, което действа благотворно върху растенията. Мравките се хранят с дребни вредители, които нанасят големи вреди. Така че от тях определено има полза. Когато обаче градината бъде превзета от мравешка колония, това може да се окаже фатално за реколтата.

На пазара се предлагат различни препарати срещу дребните нашественици. Те обаче трябва да са крайна мярка. Добре е да изпробвате първо по-щадящи методи, които ще принудят семейството да се пресели другаде, а няма да го унищожат.

Как да се справим с мравките без нуждата от препарати?

Това, което привлича мравките в една градина е т.н. медена роса. Тя представлява лепкав сладък сок, който при хранене листните въшки не успяват да усвоят и отделят. Росата е истинско лакомство за мравките, те я търсят и пият, като по време на този процес по телцата им полепват множество въшки. Така те лесно и бързо се разпространяват на голяма площ. Логично, най-лесният начин да се справите с мравките е да унищожите листните въшки. Можете да използвате специални препарати или обикновена сапунена вода.

мравки
Мравките са досадни, но има как да се справим с тях

За да не могат да нападнат мравките дърветата, можете да създадете прости, но ефективни прегради. Изкопайте около дънера малък канал, който поддържайте пълен с вода. Срежете пластмасова бутилка и налейте в нея смес от вода, захар и анасон. Закрепете я с тел за ствола. Повечето мравки ще бъдат привлечени от сладкия аромат и ще влязат в бутилката. Увийте около стъблото пръстен от картон, фолио, найлон. Намажете го с грес, вазелин или друга подобна лепкава субстанция. Това ще направи преминаването невъзможно, т.к. мравките ще залепнат за пръстена.

Алтернативни методи

Други методи използват непоносимостта на мравките към някои миризми. Препоръчва се използването на чесън, мента, бензин, терпентин, пепел от цигари. Поръсете ги около мравуняка в натурален вид или разтворени във вода. Подобно на пчелните семейства и тук животът на колонията се върти около майката мравка. Ако излеете разредена с вода борна киселина в разровения мравуняк, тя ще достигне до майката и ще я убие. Няколко кофи вряла вода, изляти върху гнездото  също биха свършили добра работа. Хуманен начин да се отървете от малките черни агресори е да изкопаете колонията с лопата и да я пренесете на ново място.

Не забравяйте, че мравките са част от жизнения цикъл и безпричинното им унищожаване е неприемливо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *