Земеделци пръскат с препарат, предизвикващ рак

През последните дни новина за поредна екокатастрофа беше добавена към стряскащата статистика за безогледно унищожаване на природните ресурси и застрашаване живота на хората. 

Последните разследвания на NOVA в района на Пещера и Пазарджик доказват, че причина за измрялата риба в пещерската Стара река е незаконното използване от земеделци на силно токсичния и отдавна забранен пестицид ДДТ. Някои недобросъвестни земеделци се снабдяват нелегално с много по-евтиния от сертифицираните препарати ДДТ. След като напръскат насажденията, те измиват цистерните с вода от реката, която връщат обратно. В резултат на това – мъртва риба, заразена почва, а впоследствие – храна, която ще сложим на трапезата си.

Ясно е, че съвременното земеделие не може да осигури растителна защита без пестициди. Те са различни видове и повечето се разграждат за сравнително кратък срок – за дни, седмици или месеци.

Стабилни инсектициди обаче като ДДТ се разлагат за десетки години и затова са трайно опасни за околната среда.

Макар че през 1948 г. швейцарският учен Паул Мюлер получава Нобелова награда за инсектицида ДДС, през 70-те години той е забранен, защото се разпада бавно и поради  силната си токсичност унищожава не само вредителите по растенията, но и поразява безвъзвратно човешкия организъм.

Доказано е, че уврежда органите на тялото, предизвиква мутации, аутизъм, Алцхаймер, спонтанни аборти и безплодие при мъжете. Дори минимални количества от него, приети чрез вода или храна, причиняват и рак. Задържа се в почвата десетки години и следи от него се откриват и след дълго време в проби от околната среда, хранителни продукти и човешка кръв.

Въпреки че ДДТ е забранен за употреба в България през 1969 г., през годините постоянно излизат периодично публикации за нерегламентираната му употреба от земеделци.

През 2007 г. ДДТ е открит в количества много над нормата във водосбора на р. Арда, откъдето се поливат хиляди декари земеделска земя.

В пресата през 2015 г. се алармира за отровена с ДДТ партида турски домати. Още тогава от Асоциацията на растителнозащитната индустрия се опасяват, че ДДТ влиза нелегално в България. Това е поради обстоятелството, че в много страни извън ЕС пестицидът не е забранен.

ДДТ е открит през 2017 г. в някои храни с български произход в Гърция и Румъния, най-вече в яйца.

Това са само няколко факта от стотиците такива. Жалко и безотговорно е, че Агенцията за безопасност на храните, Областните дирекции по безопасност на храните и всички държавни институции не осъществяват строг контрол върху вноса и пръскането с незаконни препарати.

А дотогава?

Ще умира и риба, и селскостопански животни, ще изчезват пчелите. А ние, хората, ще се радваме на уж здравословна храна, родно производство. Докато не ни разболеят новите биотерористи – с желание за повече добиви и със забранена отрова на ниска цена.

Да, трябва да защитим растенията от вредители.

Но не и да се превръщаме ние самите в такива.

Прочетете още: 70% от пчелите в Тервелско са отровени от забранени препарати

2 thoughts on “Земеделци пръскат с препарат, предизвикващ рак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *