Защо е важно да се грижим добре за храненето на нашите зайци?

Заешкото месо се търси в Европа и българските пазари също проявяват интерес към него. Все още обаче у нас няма много ферми за отглеждане на зайци заради скъпите фуражи и липсата на достатъчно лицензирани кланици.

В домашното стопанство обаче, при подходящи условия, всеки може да си отгледа зайци. Те растат бързо, изискват малки производствени разходи, а и заешкото месо е вкусно, лесно смилаемо и полезно.

От какво зависи правилното хранене на зайците?

Въпреки че да се отглеждат зайци не е толкова трудно, има доста особености при тяхното хранене.

Правилно подбраната храна през различните периоди на годината е много важна. От значение е да се познават хранителните качества и енергийната стойност на продуктите.

Хранителните нужди и честотата на хранене зависи от възрастта на зайците и от породата им. Правилното хранене на възрастните зайци трябва да осигурява 17-18% суров протеин, 14% фибри, 7% минерали и 2 700 килокалории метаболитна енергия.

За да се организира обаче правилното хранене, трябва да се познават и някои особености в устройството на храносмилателната система на тези животни. При тях храносмилането става на два етапа, като се наблюдава т.нар. цекотрофия или лъжливо преживяне. Чрез него заекът оползотворява добре грубите фуражи, ето защо постоянно трябва да им се осигуряват такива. Иначе храносмилателният процес се затруднява и това води до разстройство.

Кои са любимите и полезните фуражи за зайците?

В големите стопанства за отглеждане на зайци с търговска цел храненето е най-вече с комбинирани фуражи. При отглеждане в домашното стопанство също могат да се дават заводски фуражи, но обикновено храната е според сезона. Важно е да се отбележи, че малките зайчета е добре след 40-45-дневна възраст да започнат да консумират от храната на майките си.

 

  • Зелени и сочни фуражи

 

Зайците са тревоядни животни и обичат треви, плодове, клонки и листа:

– люцерна, детелина и еспарзета;

Дават се завехнали, а когато образуват семена, се прибират за сено.

– сено и слама на бобови растения;

– зелена коприва;

– ливадна трева;

– различни зеленчуци и плодове –  зеле, моркови, картофи, цвекло и сладки плодове, като тиквите и пъпешите се дават със сено и сухи комбинирани фуражи.

 

  • Концентрирани фуражи

 

– зърнени житни – царевица (предпочитана), овес, ечемик, пшеница, пшенични трици;

– бобови зърнени – грах, бакла, фасул, фий.

Съдържанието на белтъчини в тези фуражи надвишава няколко пъти това в житните зърнени фуражи, а протеините им са близки до животинските.

В дневната дажба на зайците може да се включат слънчогледово семе, дъбови жълъди, изсушени цвеклови резенки, кюспе, царевичак и др.

Колко по-разнообразно и балансирано е храненето, толкова по-качествено ще бъде заешкото месо. Редовната му употреба регулира метаболизма, а поради ниското си съдържание на холестерол, е подходящо за хора с проблеми на храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

Прочетете още: Хеморагична болест при зайците – признаци, лечение и превенция

Един коментар за “Защо е важно да се грижим добре за храненето на нашите зайци?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *