Как да разберем млечна ли е зайкинята?

За малките зайчета майчиното мляко е единствената храна през първите три седмици след раждането. Ето защо е от значение каква ще бъде млечността на зайкинята, за да растат и да се развиват добре.

Защо е важна високата млечност на заешкото мляко?

По своя химичен състав заешкото мляко заема първо място сред млеката на останалите селскостопански животни. То има много по-богато съдържание на белтъчини, минерални вещества, мазнини, енергия и сухо вещество.

Това е причината новородените зайчета да растат толкова бързо. На 6-ия ден живата им маса се удвоява, а вече на 13-я са около 10 пъти по-тежки от момента на раждането си.

Ето защо от решаващо значение е зайкинята да има висока млечност.

Как да определим дали е млечна зайкинята?

За да разберем още в първите дни след раждането на зайчетата каква е млечността на майката, можем да се ориентираме по външния вид и поведението на малките. Ако са спокойни, не се разпълзяват, лежат с пълни коремчета и имат лъскави косми, значи млякото е достатъчно.

При недостатъчна млечност кожата на зайчетата е набръчкана, космената покривка е настръхнала и още слепи, излизат извън гнездото.

При следващите раждания на такива зайкини трябва да се оставят по-малък брой зайчета. При възрастните се оставят по 6-8 малки, а при първескините – 5-6. Ако майките са млечни, ще могат да изхранят и 8-10.

За да се определи млечността на зайкинята, се взема под внимание следното:

  • Единствената храна на новородените зайчета е майчиното мляко до 15-18-я ден и само от него зависи прирастът им;
  • Според различни проучвания от 2 г майчино мляко се получава 1 г прираст;
  • Теглото на новородените зайчета е добре да се определи на 20-я ден от раждането. 

В практиката са възприети различни формули за изчисляване млечността на зайкинята.

Как да повишим млечността на зайкините?

Млечността на една зайкиня обикновено варира от 50-350 г за денонощие. Това зависи от наследствеността, здравословното състояние, храненето, периода на лактация и др. При използването на тези фактори по подходящ начин млечността на зайкините може да се повиши значително.

Основен фактор е правилното хранене на кърмещите зайкини. То не само поддържа телесното им състояние в добра форма, но играе и важна роля за млекоотделянето.

През периода на млекообразуването е добре да се дават сочни фуражи като моркови и кръмно цвекло през студените месеци, а през лятото завехналата люцерна трябва да бъде приоритет.

Млякото на зайкините променя своето количество и качество, докато кърмят. До 20-24-я ден млечността нараства, а след това намалява. Настъпват промени и в химическия му състав. След раждането на зайчетата расте съдържанието на минерали и белтъчини, като калцият и фосфорът например на 10-я ден се увеличават 7 пъти.

След 16-18-дневна възраст малките зайчета започват да се хранят от фуражите на майката, макар и в малки количества.

Прочетете още: Защо е важно да се грижим добре за храненето на нашите зайци?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *