Как да си отгледаме лесно манголд?

През лятото, когато вече нямаме спанак, а времето на младия лапад и коприва е отминало, манголд е техен вкусен и не по-малко полезен заместител. По своите чудесни качества той съперничи дори на аспержите.

Какво представлява манголдът?

Манголд  е листно цвекло, но не прави глави. Отглежда се най-вече заради вкусовите качества на листата. Наричат го още летен спанак.

Той е двугодишно растение от сем. Лободови. Първата година образува листа, а втората – цветонос и семена. Има изправена розетка и силно разклонен корен.

Зеленчукът има две разновидности – листен и дръжковиден. Листният има по-нежно стъбло и е с по-слабо къдрави листа, а на дръжковидния основното стъбло може да е бяло, жълто, червено или пурпурно.

Манголдът съдържа захари, минерални соли, витамини А, С, Е, фибри и фолиева киселина.

Съветът на Fermerite.com: Ако искате да зарадвате себе си и семейството си с натурални храни и здравословни добавки, последвайте линка и разгледайте предложенията на Vital Concept.

Кога се засяват семената на манголда?

Това листно цвекло се отглежда от семена, които се засяват директно на предвиденото място, защото от разсад се прихваща трудно. Изисква същите почвени и климатични условия като спанака.

Манголдът може да се засява на два етапа. Първият е от март до април за консумация през пролетта и началото на лятото, а вторият – през юли за свежи листа до късна есен.

Засява се на 2-3 см дълбочина на редове с разстояние между тях 40 см. Първото прореждане се прави, когато растенията са високи 8-10 см, а второто – при 20-30 см, като се остави разстояние 30-35 см между тях. След второто прореждане отстранените растения могат да се консумират.

Вегетационният период на манголда е 65-80 дни. Възможно е да се отгледа и в саксия на слънчев прозорец.

Разгледайте и поръчайте от безупречните зеленчуци в сайта на Семена-Бг.

Какви грижи изисква манголдът?

Манголд не се отглежда трудно. Важно е да не допускаме прекаленото му засушаване, затова се полива на 3 дни. 

Подхранва се на всеки 2-3 седмици с комбиниран минерален тор.

Най-външните листа на манголда се отстраняват след пълното им оформяне, за да не се изтощава растението. Отрязват се не повече от ¼ от тях.

Преди трайното застудяване през есента, растенията внимателно се изваждат. Изрязват се външните им листа и растенията се засаждат плътно в пясък, в почва или в оранжерия. Те ще продължават да растат и през зимата и листата ще са по-нежни заради оскъдната светлина.

Някои производители остават манголда да презимува на открито, като го загърлят с почва, за да берат напролет по-рано свежи листа. Други дори покриват растенията с отрязани 10-литрови пластмасови бутилки за защита от студа.

Младите листа на манголда се използват за салати. Дръжките се задушават или готвят, добавят се в ястия или служат за плънка на баници и сарми.

Според учените манголдът подобрява храносмилането, стимулира имунната система, регулира нивата на кръвната захар и намалява риска от развитие на рак.

Заради изключително полезните си качества, манголдът попада сред суперхраните, отглеждани в Космоса.

Последвайте Fermerite.com и във Фейсбук

Един коментар за “Как да си отгледаме лесно манголд?

  1. Манголд е много крехък и вкусен, зготвен като спанак, много е красив като декорация в градината, лошото е че бубулечката миризливка много го обича

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *